1 Rastline na osnovo povezujte v snopih
»V vrtnarstvu Tement smo edini v Sloveniji, ki osnove za adventne venčke izdelujemo iz slovenske slame. Trudimo se širiti besede o zelenju, ki ga naberemo na svoji posesti in v gozdu. Uporabljamo izključno slovensko jelko, nabrano na pravi nadmorski višini, tako ostanejo iglice ves mesec,« se pohvali Klementina Tement. Če bi želeli sami izdelati podoben venček, svetuje: »Ko imamo pripravljen ves naravni material, dodamo evkalipt, bodiko, zimzeleno magnolijo, zelišča, skratka izkoristimo raznolik rastlinski svet. Kreativnost je neomejena in tako se začne priprava rezanja zelenja v majhne, ravno prav velike snope, ki jih povezujemo okrog slamnate osnove z žičko, da nastane dišeč, tradicionalni zimzeleni krog.«
2 Ne pozabite na pentljo
»Venčki lahko krasijo mizo ali vrata, zato je žametna pentlja vedno pika na i,« je prepričana Klementina Tement, ki v teh dneh vodi tudi delavnice za izdelavo adventnih venčkov.
3 Če želite nekaj trpežnega, izberite bodiko
»Veliko materiala za adventne venčke se da nabrati na sprehodu v gozd ali na domačem vrtu. Taki venčki so običajno najlepši, najbolj dišeči in ne nazadnje najprijaznejši do okolja,« sta prepričani Jerca in Lucia Jerman, ki ustvarjata cvetlične umetnine pod imenom Resa in Rman. Za svoj venec sta uporabili vejice bodike, ki jo imajo zasajeno pred hišo. »Listki bodike so izjemno trpežni, dolgo ostanejo lepi, pri ustvarjanju z njimi moramo edino paziti, da si ne opraskamo preveč rok, saj imajo bodice. Venčku smo dodali veliko žametno pentljo, ki še okrepi toplo praznično vzdušje. Je klasičen, preprosto lep in eleganten ter nikoli ne gre iz mode. Pri Resi ga vsako leto umestimo v praznično ponudbo, saj nam je všeč njegova brezčasna lepota,« sta namignili. Če ga boste postavili na mizo, mu ne pozabite dodati adventnih svečk.
4 Sprej v zlati barvi za pridih elegance
Tudi pri Lepo bo stremijo k temu, da veliko materialov naberejo v okolju, kjer bivajo. »Čez leto nabiramo travniško cvetje in trave na bližnjem travniku. V gozdu pobiramo storže, veje, listje, praprot in podobno. Letos smo zasadili prve grmovnice, ker želimo pridelati lokalno zelenje za naše izdelke,« nam je zaupala Urška Kmetec. Če suho praprot in storže posprejate z zlato barvo, bo to dodalo venčku eleganten pridih. Urška je svojemu venčku dodala še nekaj novoletnih bunkic ter igrive repke lagurusa in ruscusa.
*Vir fotografij: Vrtnarstvo Tement, Resa in rman, Omanova photography.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 48, 26. november 2024.