Gostilna Privošnik obstaja že od leta 1874. Delo prednikov je vsakodnevno prisotno v receptih iz davnih časov, po katerih še danes pripravijo marsikatero jed. Eden izmed treh otrok Aleksandre Privošnik in njenega moža, sin Liam Franci, je že šesta generacija Francijev pri Privošnikovih. Njihova ljubezen do prednikov se zelo pozna tudi v njihovi hrani, ki jo pripravljajo iz lokalnih sestavin. Za pokušino, da bo po njihovi domači, slovenski kuhinji lahko zadišalo tudi v naših domovih, so nam zaupali recepte iz njihovega tradicionalnega martinovega jedilnika.
KREMNA BUČNA JUHA
(za 10 porcij)
Sestavine
- buča hokaido in maslena buča
- 1/3 pora (beli del)
- 2 čebuli
- 1 korenček
- korenina peteršilja
- 3 krompirji
- 2 l jušne osnove
- 2 lovorjeva lista
- žlica moke
- 50 g masla
- muškatni orešček
- česen v prahu
- paradižnikova mezga
- sol
- poper
Priprava
1. Buči operemo in narežemo na četrtine. Polijemo z olivnim oljem in pečemo v pečici na 180 stopinjah Celzija približno eno uro. Ko se ohladi, z žlico postrgamo meso iz olupka.
2. Na olju prepražimo na kocke narezano čebulo, da postekleni. Dodamo na kolobarje narezan por in korenje. Popražimo, nato dodamo maslo in malo moke. Zalijemo z jušno osnovo in dodamo na kocke narezan krompir, lovorjeva lista in korenino peteršilja. Pokrito kuhamo približno pol ure. Nato dodamo preostale začimbe, mezgo in bučkino meso. Ko juha zavre, odstranimo lovor, peteršilj in zmiksamo.
3. Po želji lahko juhi dodamo pečene kruhove kocke z maslom, sušena bučna semena in pokapamo s kakovostnim bučnim oljem.
Priprava
1. Kruh narežemo na kocke in polijemo z mlačnim mlekom. Mleko dodajamo postopoma, da masa ni preredka. Pustimo, da se dobro napoji.
2. Medtem na masti na rahlo prepražimo sesekljano čebulo. Skupaj z drugimi sestavinami jo dodamo h kruhu.
3. Oblikujemo rulade in jih zavijemo v prozorno folijo za živila. Kuhamo v rahlo soljeni vodi 30 min. Narežemo in polijemo s sokom pečene račke, ki smo mu odstranili maščobo.
PEČENA RACA Z JABOLKI
(za 6 porcij)
Sestavine
- 2–2,5 kg težka raca
- 2 manjši jabolki
- 1 manjša čebula
- sol, poper po okusu
- česen in čebula v prahu
- 1 l jušne osnove
- 50 g masla
Priprava
1. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Raco očistimo, umijemo in osušimo. Dobro natremo s soljo, malo posujemo s poprom, česnom in čebulo v prahu. Notranjost napolnimo z jabolki, ki jih prerežemo na pol. Nogi povežemo z vrvico.
2. Raco položimo v pekač tako, da je prsni del obrnjen navzgor. Polijemo jo s stopljenim maslom. Zalijemo z jušno osnovo in v pekač dodamo narezano čebulo. Pečemo približno 2,5 ure, odvisno od velikosti race. Po prve pol ure zmanjšamo temperaturo na 180 stopinj Celzija. Raco vmes polivamo z lastnim sokom. Zadnjih 15 minut pa temperaturo zopet pojačamo na 200 stopinj Celzija. Ko je raca pečena, jo pustimo počivati 15 min in nato razrežemo na želene kose.
Še več slastnih receptov za praznik svetega Martina vas čaka v reviji Jana, št. 45, 5. november 2024.