Nasveti

Martinovi recepti družine Privošnik

Sara Lipovšek
6. 11. 2024, 06.00
Deli članek:

Praznik svetega Martina je globoko zakoreninjen v tradiciji Slovencev. Ne samo, da se mošt takrat spremeni v vino, dobro pijačo pospremi še dišeča, okusna in težko pričakovana pojedina. Vsako leto z njo razvajajo svoje goste tudi v hramu slovenske tradicionalne kuhinje, v gostilni Privošnik v Šempetru v Savinjski dolini, ki je po svojih okusnih jedeh poznana daleč naokoli. A Aleksandra Privošnik ne skriva preizkušenih družinskih receptov. Z veseljem jih je podelila z nami! Tekst: SARA LIPOVŠEK Foto: ??

Matic Trepelj
Pečena raca z jabolki

Gostilna Privošnik obstaja že od leta 1874. Delo prednikov je vsakodnevno prisotno v receptih iz davnih časov, po katerih še danes pripravijo marsikatero jed. Eden izmed treh otrok Aleksandre Privošnik in njenega moža, sin Liam Franci, je že šesta generacija Francijev pri Privošnikovih. Njihova ljubezen do prednikov se zelo pozna tudi v njihovi hrani, ki jo pripravljajo iz lokalnih sestavin. Za pokušino, da bo po njihovi domači, slovenski kuhinji lahko zadišalo tudi v naših domovih, so nam zaupali recepte iz njihovega tradicionalnega martinovega jedilnika.

KREMNA BUČNA JUHA

(za 10 porcij)

Sestavine

- buča hokaido in maslena buča

- 1/3 pora (beli del)

- 2 čebuli

- 1 korenček

- korenina peteršilja

- 3 krompirji

- 2 l jušne osnove

- 2 lovorjeva lista

- žlica moke

- 50 g masla

- muškatni orešček

- česen v prahu

- paradižnikova mezga

- sol   

- poper

Matic Trepelj
Kremna bučna juha

Priprava

1. Buči operemo in narežemo na četrtine. Polijemo z olivnim oljem in pečemo v pečici na 180 stopinjah Celzija približno eno uro. Ko se ohladi, z žlico postrgamo meso iz olupka.
2. Na olju prepražimo na kocke narezano čebulo, da postekleni. Dodamo na kolobarje narezan por in korenje. Popražimo, nato dodamo maslo in malo moke. Zalijemo z jušno osnovo in dodamo na kocke narezan krompir, lovorjeva lista in korenino peteršilja. Pokrito kuhamo približno pol ure. Nato dodamo preostale začimbe, mezgo in bučkino meso. Ko juha zavre, odstranimo lovor, peteršilj in zmiksamo.
3. Po želji lahko juhi dodamo pečene kruhove kocke z maslom, sušena bučna semena in pokapamo s kakovostnim bučnim oljem.

Priprava

1. Kruh narežemo na kocke in polijemo z mlačnim mlekom. Mleko dodajamo postopoma, da masa ni preredka. Pustimo, da se dobro napoji.
2. Medtem na masti na rahlo prepražimo sesekljano čebulo. Skupaj z drugimi sestavinami jo dodamo h kruhu.
3. Oblikujemo rulade in jih zavijemo v prozorno folijo za živila. Kuhamo v rahlo soljeni vodi 30 min. Narežemo in polijemo s sokom pečene račke, ki smo mu odstranili maščobo.

PEČENA RACA Z JABOLKI

(za 6 porcij)

Sestavine

- 2–2,5 kg težka raca

- 2 manjši jabolki

- 1 manjša čebula

- sol, poper po okusu

- česen in čebula v prahu

- 1 l jušne osnove

- 50 g masla

Priprava

1. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Raco očistimo, umijemo in osušimo. Dobro natremo s soljo, malo posujemo s poprom, česnom in čebulo v prahu. Notranjost napolnimo z jabolki, ki jih prerežemo na pol. Nogi povežemo z vrvico.
2. Raco položimo v pekač tako, da je prsni del obrnjen navzgor. Polijemo jo s stopljenim maslom. Zalijemo z jušno osnovo in v pekač dodamo narezano čebulo. Pečemo približno 2,5 ure, odvisno od velikosti race. Po prve pol ure zmanjšamo temperaturo na 180 stopinj Celzija. Raco vmes polivamo z lastnim sokom. Zadnjih 15 minut pa temperaturo zopet pojačamo na 200 stopinj Celzija. Ko je raca pečena, jo pustimo počivati 15 min in nato razrežemo na želene kose.

Še več slastnih receptov za praznik svetega Martina vas čaka v reviji Jana,  št. 45, 5. november 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

praznujteznami_FB_IGstory
"Hitri prsti"

Praznujte z Aktualom v Stožicah!

Zvezdana Mlakar
Tisti dnevi v mesecu

(Video) Zvezdano Mlakar je seksualna energija vlekla k soigralcu

Janezi, Tivoli
Novoletni festivalček smeha

Janezi se po dvakrat razprodanem Tivoliju odpravljajo na turnejo

Življenje na tehtnici, finale 1
Anže Javšovec

Foto: Velika izguba teže in zaroka v finalni oddaji

Anže Javšovec, Življenje na tehtnici
Življenje na tehtnici

Anže Javšovec izgubil 52,4 kilograma in zmagal v šovu

elton john
Skoraj popolnoma slep

Elton John zaradi izgube vida ni mogel gledati svojega muzikala

Zanimivosti

parfum, darilo, prazniki, bozic, december, soliver
Zanimivosti

Izberite vonj, ki bo pisan na kožo

IMG_29BC6AFF4E04-1
Zanimivosti

Ko si invalid, se pri ljudeh zabriše realen pogled na tvoje delo

tenis žoga1
V hladnih mesecih

Teniška žogica na vrtu lahko pozimi reši življenje živalim

otroci tekmujejo, medalja
Obšolske dejavnosti

Tekmovanje daje otroku priložnost za ocenjevanje svojih sposobnosti

zračenje
Zračenje prostorov

Ne tvegajte okužb in alergij zaradi slabega zraka

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu