Nadevane paprike z lečo in bučnim oljem
Za 2 osebi in še 1 repete
Sestavine
- 3 velike paprike
- 2 korenčka
- 1 čebula
- ¾ skodelice rjave leče
- 1½ skodelice vode
- 4 žlice štajerskega prekmurskega bučnega olja
- 30 g parmezana
- 1 žlička soli
- 4 žlice olja oljne ogrščice
Priprava
1. Korenček nastrgamo, čebulo na drobno nasekljamo.
2. Segrejemo olje oljne ogrščice ter na njem 5 minut pražimo korenček in čebulo. Nato dodamo lečo in pražimo še 3 minute. Prelijemo z vodo in zmanjšamo temperaturo. Kuhamo, dokler leča ne vsrka vse tekočine, kar traja približno 20 minut.
3. Paprike po dolgem prerežemo in jim odstranimo semena. Položimo jih na namaščen pekač in rahlo posolimo.
4. Pečico segrejemo na 200 °C.
5. Ko je leča kuhana, dodamo sol, bučno olje in nariban parmezan ter premešamo. S pripravljeno zmesjo nadevamo polovičke paprik.
6. Postavimo v pečico in pečemo približno 25 minut.
Nasvet babice Antonije: Lečo čez noč namoči v vodi, da se bo naslednji dan hitreje skuhala.
Še več slastnih receptov za uporabo bučnega olja vas čaka v reviji Jana, št. 42, 15. oktober 2024.