Nasveti

Bučno olje še zdaleč ni samo za v solato

Lara Jelen
21. 10. 2024, 05.00
Deli članek:

Bučno olje je prekmurski ponos, v kuhinji pa nam nudi obilo možnosti uporabe. Nepogrešljivo je v solatah, zadnje čase je zelo priljubljen preliv za vanilijev sladoled, zmešano s skuto pa postane omamno dober namaz za na kruh. A tu se eksperimentiranje z bučnim oljem šele začne. Miša Margan Kocbek nam v knjigi Moja bučna kuhinja (založba Mladinska knjiga) postreže še z obilico receptov, ki jih velja preizkusiti. Za pokušino so pred vami trije.

Dreamstime
bučno olje.jpg

Nadevane paprike z lečo in bučnim oljem

Za 2 osebi in še 1 repete

Sestavine

  • 3 velike paprike
  • 2 korenčka
  • 1 čebula
  • ¾ skodelice rjave leče
  • 1½ skodelice vode
  • 4 žlice štajerskega prekmurskega bučnega olja
  • 30 g parmezana
  • 1 žlička soli
  • 4 žlice olja oljne ogrščice

revija Jana
Nadevane paprike z lečo in bučnim oljem

Priprava

1. Korenček nastrgamo, čebulo na drobno nasekljamo.

2. Segrejemo olje oljne ogrščice ter na njem 5 minut pražimo korenček in čebulo. Nato dodamo lečo in pražimo še 3 minute. Prelijemo z vodo in zmanjšamo temperaturo. Kuhamo, dokler leča ne vsrka vse tekočine, kar traja približno 20 minut.

3. Paprike po dolgem prerežemo in jim odstranimo semena. Položimo jih na namaščen pekač in rahlo posolimo.

4. Pečico segrejemo na 200 °C.

5. Ko je leča kuhana, dodamo sol, bučno olje in nariban parmezan ter premešamo. S pripravljeno zmesjo nadevamo polovičke paprik.

6. Postavimo v pečico in pečemo približno 25 minut.

Nasvet babice Antonije: Lečo čez noč namoči v vodi, da se bo naslednji dan hitreje skuhala.

Še več slastnih receptov za uporabo bučnega olja vas čaka v reviji Jana, št. 42, 15. oktober 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!