Nova raziskava Univerze v Surreyju, objavljena v Journal of Translational Medicine, prinaša še več slabih novic za sladkosnedneže.
Preučili so podatke 180.000 ljudi in jih razvrstili v tri skupine. Prehransko ozaveščene, ki raje uživajo sadje in zelenjavo kot hrano živalskega izvora ter sladkarije; vsejede, ki uživajo vsa živila, vključno z mesom, ribami in nekaj zelenjave, pa tudi sladice; ter sladkojedce, ki radi uživajo sladko hrano in pijače, manj pa jih zanimajo bolj zdrave možnosti, kot sta sadje in zelenjava. Pri vsaki od skupin so pregledali vzorce krvi – merili so 2923 beljakovin in 168 presnovkov.
Vsi vemo, da je hrana eden osnovnih gradnikov zdravja, saj vpliva prav na vse, kar se v telesu dogaja. Vrabci že čivkajo o tem, da nezdrava hrana redi, vodi v sladkorno bolezen tipa 2 in maši žile. Nova raziskava pa kaže, da ima vpliv tudi tam, kjer morda ne bi pričakovali – na duševno zdravje. Če so vaša najljubša hrana torte, sladkarije in sladke pijače, ste namreč v za kar 31 odstotkov večji nevarnosti, da boste zboleli za depresijo.
Sladkor povzroča vnetja
Že prejšnje študije so pokazale, da prehrana, ki vsebuje veliko rafiniranih ogljikovih hidratov, lahko spodbuja vnetje.Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 42, 15. oktober 2024.