Če iščemo naravne vire vitaminov in mineralov, vsekakor ne moremo mimo kvasa, ki je zakladnica vitaminov B, žal pa ne vsebuje vitamina B12, ki ga dobimo le v živilih živalskega izvora. V gospodinjstvu imamo dve vrsti kvasa, pekovskega in pivskega, poznavalci se prepirajo, kateri je boljši oziroma manj škodljiv. Pekovski, ki ga dobimo vlažnega v kockah, zavitih v folijo, naj bi povzročal vrenje v želodcu, pa tudi bohotenje kandide. Pivski kvas je posušen in vsebuje precej manj koristnih snovi, zato je vseeno bolje, da si privoščimo svežega. Nevšečnostim s kandido in težavam v želodcu se izognemo tako, da žličko ali dve kvasa, ki ga vzamemo na tešče, raztopimo v vroči vodi ali mleku, glivice s tem uničimo, dragoceni vitamini pa ostanejo. Lahko pa tudi pomešamo 20 dag kvasa z nekaj žlicami vode, pogrejemo na mahnem ognju in vremo minuto ali dve. Kvas nato pretočimo v steklenico in spravimo v hladilnik, zjutraj pa vzamemo žlico ali dve.
Kaj lahko pričakujemo od kvasa? Predvsem goste in sijoče lase, ki ne bodo siveli, čvrste nohte brez belih lis in lusk, lepo kožo brez mozoljev (kvasova terapija je izjemno učinkovita pri najstniški mozoljavosti), bolje delujoča jetra in dobro prebavo. Kvas varuje živčni sistem, izboljšuje možganske funkcije in blaži posledice stresa, če ga jemljemo redno, pa vse te nevšečnosti tudi preprečuje. Tudi afte nas ne bodo mučile in kotički ust nas ne bodo skeleli.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 42, 15. oktober 2024.