Sestavine
- 500g rdeče pese (približno 2–3)
- 1 glavica + 2 stroka česna
- 1 lonček grškega jogurta
- sok ene limone
- 1 čajna žlička soli (lahko tudi manj, po lastnem okusu)
- mlet poper
- 2 veliki žlici olivnega olja
Povrh potresemo še:
- sesekljan svež peteršilj
- semena črne kumine (lahko tudi izpustimo)
- 50–100 g zdrobljene fete
- čez vse poškropimo še malo olivnega olja
Priprava
1. Rdečo peso očistimo in dobro operemo. Skupaj s česnom jo zavijemo v aluminijasto folijo in pečemo na 200 stopinjah Celzija. Pečemo približno 1 uro.
2. Pečeno peso vzamemo iz pečice in počakamo, da se malce ohladi. Nato jo olupimo, na grobo zrežemo in damo v sekljalnik. Pečen česen iztisnemo iz lupine in damo zraven. Dodamo še 2 stroka svežega olupljenega česna, jogurt, limonin sok, sol, poper, olivno olje. Vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Preložimo jo v skledo in potresemo z zdrobljenimi koščki fete, sesekljanim peteršiljem, semeni črne kumine in poškropimo z olivnim oljem.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 37, 10. september 2024.