Mesne kroglice z omako iz paprike
Sestavine
- 500 g mletega mesa (mešanica svinjine in govedine)
- 100 g riža
- 1 jajce
- sol
- mlet črni poper
- 1 rumena paprika
- 1 rdeča paprika
- 1 zelena paprika
- 1 čebula
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlička mlete sladke paprike
- 200 ml paradižnikove mezge
- 40 g masla
- 20 g gladke moke
Priprava
1. V skledi zmešajte mleto meso, jajce in že kuhan riž, začinite s soljo in poprom ter vse skupaj dobro premešajte. Nato iz mesne mešanice oblikujte kroglice.
2. Paprikam odstranite seme, jih umijte in narežite na trakce. Olupite čebulo in jo na drobno sesekljajte.
3. V ponev (primerno za v pečico) vlijte olje in na njem prepražite čebulo. Ko začne postajati zlata, dodajte mleto sladko papriko in narezano papriko. Vse skupaj premešajte in pražite približno 2 minuti, nato dodajte še paradižnikovo mezgo. Posolite po okusu. Zdaj prilijte približno 150 ml vode, dodajte mesne kroglice in pokrijte s pokrovko, ki je prav tako primerna za v pečico – če takšne ponve nimate, vse skupaj preprosto prestavite v pekač z visokim robom. Če si želite več omake, preprosto dodajte še malo več paradižnikove mezge in vode. Postavite v ogreto pečico in pecite pri 180 °C približno 20 minut.
4. V ponvi posebej segrejte maslo, dodajte moko in mešajte, da se lepo poveže. S tem zgostite pripravljeno omako, iz katere prej odstranite pečene mesne kroglice. Omako dobro premešajte, nato pa ji spet dodajte mesne kroglice in vse skupaj kuhajte še približno 5 minut.
Še več zelenjavnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 37, 10. september 2024.