Nasveti

Okusni namaz iz jajčevcev

Andreja Comino
20. 7. 2024, 10.15
Deli članek:

»Moja mama je bila odlična kuharica, a mi ni prav pogosto dovolila k loncem, zato je moje znanje kuhanja prihajalo počasi in na obroke, tudi in še danes s pomočjo knjig in spletnih receptov. Moj oče pa je bil specialist za ribe. Sardele je vedno pekel zunaj, na domačem dvorišču, in po njih je dišala vsa ulica, zato so še vedno moje najljubše ribe. Noben brancin ali orada ne odtehta sveže sardele na žaru s tržaško omako. Nikjer pa niso tako dobre, kot so bile očetove,« se spominja dolgoletna novinarka, urednica Radia Koper in pisateljica Nataša Benčič. Sama rada pripravi namaz iz jajčevcev.

revija Jana
Namaz Nataše Benčič

Kuhati je počasi začela v študentskih letih in prvi poizkusi so bili precej zažgani. A je lepo napredovala in ugotovila, da dober apetit in vaja delata mojstra. Ker rada je, rada tudi kuha. »Priznam, da ta želja ni enako močna vsak dan.  Najsrečnejša sem, ko je okrog mize veliko ljudi in skupaj jemo ter nam je ob kakšnem praznovanju lepo. A vse pripravim tako, da se lahko
družim in je na kuhinjskem otoku samopostrežni kotiček. Razmišljam tudi o tem, kaj bom pripravila, rada poiščem kakšen poseben recept in se ob tem prav zabavam,« pove.

Sestavine
2 jajčevca
1 strok česna
1 pest peteršilja
sok ½ limone
2 pesti mandljev ali orehov (boljše je z mandlji)
oljčno olje
 
Priprava
1. Jajčevce z vilicami dobro prebodemo z vseh strani, jih damo na peki papir v pekač in pečemo približno 40 minut na 200 stopinjah (ventilacija). V tem času v mešalniku dobro zmešamo česen, mandlje,  peteršilj in limonin sok.

2. Ko so jajčevci pečeni, jih zelo hitro olupimo, da ne potemnijo, in to toplo maso vržemo v mešalnik k že prej premešani masi. Dodamo malo olja in še malo mešamo. Po potrebi dodamo še malo oljčnega olja in še malo mešamo, da masa postane mazljiva kot gosta pašteta. Nato jo postavimo v hladilnik. Preden jo damo na mizo, jo okrasimo s peteršiljem. Mažemo jo na topel, popečen kruh, ni pa nujno.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 29, 16. julij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Zanimivosti

tenis žoga1
V hladnih mesecih

Teniška žogica na vrtu lahko pozimi reši življenje živalim

otroci tekmujejo, medalja
Obšolske dejavnosti

Tekmovanje daje otroku priložnost za ocenjevanje svojih sposobnosti

zračenje
Zračenje prostorov

Ne tvegajte okužb in alergij zaradi slabega zraka

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu

rep49-2024_naslovka
Zanimivosti

Lovci na upokojence: politična ozadja upokojenskih strank Vlada Dimovskega, Karla Erjavca in Pavla Ruparja

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih