Mnenja

Janin uvodnik: Atentat

Sonja Grizila / revija Jana
23. 7. 2024, 02.00
Deli članek:

Ne vem, ali je Joe Biden še kandidat za drugi mandat ameriškega predsednika; ko sem to pisala, je še bil. Politika je včasih kot vrtavka, čez noč lahko vse postavi na glavo. Biden je zaradi okužbe s covidom začasno izginil iz javnosti, zato pa hodi Trump z gazo na ušesu naokoli kot napihnjen puran. Ankete pravijo, da ima v žepu skoraj zagotovljeno zmago na volitvah. Tudi Marine LePen jo je imela – a se je francosko ljudstvo v enem tednu prebudilo in jo postavilo v ozadje.

Profimedia
Donald Trump z gazo na ušesu.

Se lahko kaj takega zgodi tudi v ZDA? Kako je mogoče, da ima najmočnejša država na svetu enega predsedniškega kandidata (81), ki še komaj lovi ravnotežje in dramatično zamenjuje imena (Putin namesto Zelenski, recimo), drugi pa je v številnih sodnih postopkih, kvasi neumnosti o preurejanju sveta in je od »senilnega starca« Bidna, kot mu pravi, mlajši le tri leta? Marsikdo z zgodovinskim spominom se te dni sprašuje, »mar ne premore Amerika novega J. F. Kennedyja?«  Mladega, odločnega, športnika, heroja iz druge svetovne vojne, ki je sicer tudi delal napake, a je pomenil velik preobrat v dotedanji ameriški politiki. Ukrepal je proti revščini, proti rasizmu na jugu države, in – kar so mu v obeh strankah zelo zamerili – sprejemal tudi republikanske predloge, če so se mu zdeli dobri in koristni. Kakšen greh – upoštevati nasprotnika! Najbrž je smiselno znova objaviti znamenita stavka, ki ju je povedal na inavguraciji: »In tako, moji dragi Američani: ne sprašujte se, kaj lahko država naredi za vas, vprašajte se, kaj vi lahko naredite za državo! Moji dragi državljani sveta: ne sprašujte se, kaj bo Amerika naredila za vas, ampak kaj lahko naredimo skupaj za svobodo človeštva!« Čeprav sem bila še otrok, se dobro spomnim, kako je neko jutro leta 1963 napovedovalec po radiu s tresočim se glasom povedal, da so ga v Dallasu ubili. Kako in predvsem zakaj, ni bilo nikoli povsem jasno. Morda so še najbližje politični analitiki, ki pravijo, da je Ameriko preveč ljubil, da bi jo ljubil slepo. Hotel je popravljati napake in s tem ogrozil številne interese. Nekatere projekte, ki jih je začel, so izpeljali po njegovi smrti.

J. F. Kennedy je tudi močno načel tezo, da mora biti politik absolutno zdrav, da lahko vodi državo. Šele po njegovi smrti se je razvedelo, da je bil od otroštva kar nekajkrat na robu smrti, da je jemal kupe zdravil in da bi najbrž preživel atentat, če bi se lahko po prvem strelu sklonil – pa se ni mogel, ker je bil zaradi hrbtenice vklenjen v kovinsko opornico. Mimogrede, francoski predsednik Mitterand je ves svoj drugi sedemletni mandat skrival, da ima raka na prostati, ta ga je kmalu po koncu predsedovanja tudi pokopal. Ni torej bolezen tista, ki iz politika naredi nerazsodno kreaturo, pa tudi absolutno zdravje ni nobeno zagotovilo, da nekdo na vodilnem položaju ne bo razmišljal – bolno.  

Atentat na Trumpovo uho je spodbudil številne teorije zarot – naročil naj bi si ga kar sam in si s tem v vlogi žrtve zagotovil zmago na volitvah. Varnostni strokovnjaki zmajujejo z glavo – celo z vsemi žavbami namazani slovenski zet ni sposoben tako popolne hollywoodske predstave, ne da bi ga spregledali. Ali pač? Vsekakor je komaj odrasli smrkavec iz republikanskega podmladka s tiste strehe v Pensilvaniji streljal na ves svet: novodobni car v Kremlju pa še marsikateri te sorte se že veselijo Trumpove zmage. Bogovi so res padli na glavo.

Uvodnik je objavljen v reviji Jana, št. 30, 23. julij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

Zanimivosti

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost