Nasveti

Počasi dušena goveja lička v krompirjevem testu

Lara Jelen
8. 7. 2024, 04.04
Deli članek:

Chef Andrej Smogavc rad ustvarja z mesom. Prepričan je, da so goveja lička prezrt in premalo cenjen kos mesa: »Gre za izjemno kakovosten kos, ki je odličen za pripravo.« Zaupal nam je svoj recept za počasi dušena goveja lička v krompirjevem testu s peno polente in parmezana. To pomeni, da se lahko nadejate božanskih okusov, a si boste morali za končno nagrado prej vzeti nekaj ur časa. A brez skrbi, vmes lahko doma postorite tudi kaj drugega.

Osebni arhiv
Počasi dušena goveja lička v krompirjevem testu

Sestavine

za goveja lička:

· 800 g govejih ličk

· 4 dl rdečega vina

· 2 l telečje osnove

· 3 korenčki

· 2 čebuli

· 4 vejice svežega timijana

· 10 žajbljevih listov

· sol in poper

za krompirjevo testo:

· 750 g krompirja

· 220 g moke

· sol

· 2 jajci

za peno polente in parmezana

· 200 g polente

· 200 g parmezana

· 200 g masla

· 1 l piščančjega fonda

· sol

Osebni arhiv
Chef Andrej Smogavc

Priprava

1. Goveja lička popečemo na vroči maščobi in jih prestavimo v posodo. Na preostali maščobi do zlato rjave barve popečemo na koščke narezano čebulo in korenček. Zalijemo z vinom in telečjo osnovo ter dodamo timijan in žajbelj. Solimo in popramo po okusu. Popečena lička postavimo nazaj v tekočino in jih počasi dušimo. Vmes jih večkrat obrnemo. Dušimo jih od 5 do 8 ur oziroma toliko časa, dokler niso popolnoma mehka.

2. Medtem si pripravimo krompirjevo testo. Krompir temeljito operemo in ga skupaj z olupkom kuhamo v rahlo osoljeni vodi približno 30 minut oziroma dokler se ne zmehča. Nato odlijemo vodo, počakamo, da se malce ohladi in ga olupimo. Krompir pretlačimo, dodamo moko, sol in jajca ter oblikujemo v testo.

3. Ko so lička kuhana, jih naceframo. Preostalo tekočino precedimo in jo dodamo v nacefrana goveja lička za sočnost. Nato iz mase oblikujemo kroglice želene velikosti. Kroglice ovijemo v krompirjevo testo, spaniramo v jajcu in panko drobtinah ter ocvremo.

4. Polento skuhamo v rahlo osoljeni vodi. Ko je kuhana, vanjo vmešamo parmezan in maslo ter pustimo, da se ohladi. Ohlajeno zmiksamo skupaj s piščančjim fondom in prelijemo v sifon (aparat za smetano). V glavo sifona položimo 2 bombici (za smetano), zapremo in spenimo (če omenjenega pripomočka nimamo, ta korak pač izpustimo).

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 26, št. 27, 2. julij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Zanimivosti

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu

rep49-2024_naslovka
Zanimivosti

Lovci na upokojence: politična ozadja upokojenskih strank Vlada Dimovskega, Karla Erjavca in Pavla Ruparja

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih

Foto 1
Zanimivosti

25 let Božičnega jogurta Zelene doline prinaša praznično knjigo Skrivnostni božični recept

image0
Pohitite

Le še 500 vstopnic za Aktualov rojstnodnevni koncert

par, odnosi, prepir
Partnerstvo

Rutina in samoumevnost sta eni najpogostejših uničevalk odnosov