Nasveti

Počasi dušena goveja lička v krompirjevem testu

Lara Jelen
8. 7. 2024, 04.04
Deli članek:

Chef Andrej Smogavc rad ustvarja z mesom. Prepričan je, da so goveja lička prezrt in premalo cenjen kos mesa: »Gre za izjemno kakovosten kos, ki je odličen za pripravo.« Zaupal nam je svoj recept za počasi dušena goveja lička v krompirjevem testu s peno polente in parmezana. To pomeni, da se lahko nadejate božanskih okusov, a si boste morali za končno nagrado prej vzeti nekaj ur časa. A brez skrbi, vmes lahko doma postorite tudi kaj drugega.

Osebni arhiv
Počasi dušena goveja lička v krompirjevem testu

Sestavine

za goveja lička:

· 800 g govejih ličk

· 4 dl rdečega vina

· 2 l telečje osnove

· 3 korenčki

· 2 čebuli

· 4 vejice svežega timijana

· 10 žajbljevih listov

· sol in poper

za krompirjevo testo:

· 750 g krompirja

· 220 g moke

· sol

· 2 jajci

za peno polente in parmezana

· 200 g polente

· 200 g parmezana

· 200 g masla

· 1 l piščančjega fonda

· sol

Osebni arhiv
Chef Andrej Smogavc

Priprava

1. Goveja lička popečemo na vroči maščobi in jih prestavimo v posodo. Na preostali maščobi do zlato rjave barve popečemo na koščke narezano čebulo in korenček. Zalijemo z vinom in telečjo osnovo ter dodamo timijan in žajbelj. Solimo in popramo po okusu. Popečena lička postavimo nazaj v tekočino in jih počasi dušimo. Vmes jih večkrat obrnemo. Dušimo jih od 5 do 8 ur oziroma toliko časa, dokler niso popolnoma mehka.

2. Medtem si pripravimo krompirjevo testo. Krompir temeljito operemo in ga skupaj z olupkom kuhamo v rahlo osoljeni vodi približno 30 minut oziroma dokler se ne zmehča. Nato odlijemo vodo, počakamo, da se malce ohladi in ga olupimo. Krompir pretlačimo, dodamo moko, sol in jajca ter oblikujemo v testo.

3. Ko so lička kuhana, jih naceframo. Preostalo tekočino precedimo in jo dodamo v nacefrana goveja lička za sočnost. Nato iz mase oblikujemo kroglice želene velikosti. Kroglice ovijemo v krompirjevo testo, spaniramo v jajcu in panko drobtinah ter ocvremo.

4. Polento skuhamo v rahlo osoljeni vodi. Ko je kuhana, vanjo vmešamo parmezan in maslo ter pustimo, da se ohladi. Ohlajeno zmiksamo skupaj s piščančjim fondom in prelijemo v sifon (aparat za smetano). V glavo sifona položimo 2 bombici (za smetano), zapremo in spenimo (če omenjenega pripomočka nimamo, ta korak pač izpustimo).

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 26, št. 27, 2. julij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste