Sestavine
za goveja lička:
· 800 g govejih ličk
· 4 dl rdečega vina
· 2 l telečje osnove
· 3 korenčki
· 2 čebuli
· 4 vejice svežega timijana
· 10 žajbljevih listov
· sol in poper
za krompirjevo testo:
· 750 g krompirja
· 220 g moke
· sol
· 2 jajci
za peno polente in parmezana
· 200 g polente
· 200 g parmezana
· 200 g masla
· 1 l piščančjega fonda
· sol
Priprava
1. Goveja lička popečemo na vroči maščobi in jih prestavimo v posodo. Na preostali maščobi do zlato rjave barve popečemo na koščke narezano čebulo in korenček. Zalijemo z vinom in telečjo osnovo ter dodamo timijan in žajbelj. Solimo in popramo po okusu. Popečena lička postavimo nazaj v tekočino in jih počasi dušimo. Vmes jih večkrat obrnemo. Dušimo jih od 5 do 8 ur oziroma toliko časa, dokler niso popolnoma mehka.
2. Medtem si pripravimo krompirjevo testo. Krompir temeljito operemo in ga skupaj z olupkom kuhamo v rahlo osoljeni vodi približno 30 minut oziroma dokler se ne zmehča. Nato odlijemo vodo, počakamo, da se malce ohladi in ga olupimo. Krompir pretlačimo, dodamo moko, sol in jajca ter oblikujemo v testo.
3. Ko so lička kuhana, jih naceframo. Preostalo tekočino precedimo in jo dodamo v nacefrana goveja lička za sočnost. Nato iz mase oblikujemo kroglice želene velikosti. Kroglice ovijemo v krompirjevo testo, spaniramo v jajcu in panko drobtinah ter ocvremo.
4. Polento skuhamo v rahlo osoljeni vodi. Ko je kuhana, vanjo vmešamo parmezan in maslo ter pustimo, da se ohladi. Ohlajeno zmiksamo skupaj s piščančjim fondom in prelijemo v sifon (aparat za smetano). V glavo sifona položimo 2 bombici (za smetano), zapremo in spenimo (če omenjenega pripomočka nimamo, ta korak pač izpustimo).
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 26, št. 27, 2. julij, 2024.