Plusi sveže zelenjave
Sveža zelenjava je barvita, hrustljava in odlična v solati. A njena vsebnost hranilnih snovi morda ni tako visoka, kot si mislite. Zelenjava jih namreč začne izgubljati takoj, ko jo poberemo, saj jo s tem odtrgamo od vira hranil. Da bi se celice v zelenjavi ohranile pri življenju, dihajo hitreje, s tem pa izgubljajo tiste minerale in vitamine, ki jih od nje pričakujemo. Svoje doda še oksidacija, ko je zelenjava med skladiščenjem in predelavo izpostavljena kisiku.
Sveža zelenjava je zato najbolj zdrava takoj, ko pride s polja ali vrta. Preden jo pripeljejo do trgovin, traja kar nekaj dni, za eksotične vrste pa celo tednov. Tudi na policah je morda že nekaj časa čakala, preden ste jo položili v košarico. Če bi hoteli kar najbolje izkoristiti hranilne snovi v sveži zelenjavi, bi jo morali pojesti v prvih dveh dneh. Ko je stala že štiri, pet ali sedem dni, bomo od nje prejeli le še vlaknine.
Prednosti zamrznjene zelenjave
Na drugi strani zamrznjeno zelenjavo ohladijo takoj, ko jo poberejo. Zaradi tega svoja hranila ohrani nedotaknjena. Še ena njena prednost je, da lahko stoji in čaka, da pride na vrsto. Pri njej ne boste na koncu tedna s slabo vestjo metali v koš ovenelih neuporabljenih šopov, korenik in gomoljev.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 27, 2. julij, 2024.