Sestavine
300 g naribanih bučk
1 na drobno sesekljana majhna čebula
30 g moke
35 g sveže naribanega ovčjega sira ali parmezana
1 jedilna žlica sesekljane mete
2 čajni žlički sesekljanega peteršilja
ščep sveže naribanega muškatnega oreška
25 g krušnih drobtin
1 rahlo stepeno jajce
½ čajne žličke mletega česna (po želji)
olivno olje za cvrenje
krhlji limone za serviranje
Priprava
1. Bučke položite na kuhinjsko krpo, vogale dobro zaprite in krpo močno stisnite, da ožmete ves sok.
2. V veliki skledi zmešajte bučke, čebulo, moko, sir, meto, peteršilj, muškatni orešek, mlet česen, krušne drobtine in jajce. Solite in dobro premešajte, da nastane gosta zmes.
3. V veliki ponvi za cvrenje na srednji temperaturi segrejte olje. Vanj z žlico polagajte polpetke in jih na vsaki strani pecite 2–3 minute ali toliko časa, da se lepo zapečejo.
4. Pečene polpetke položite na papirnato brisačo, ki bo vpila odvečno maščobo. Še vroče ponudite s krhlji limone.
NAMIG
Zraven se zelo prileže jogurtova pomaka. Enemu jogurtu (pribl. 200 ml) primešajte strok sesekljanega česna in malo sesekljanega peteršilja, posolite ter malce popoprajte. Njam!
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 26, 24. junij, 2024.