Sestavine
Za testo:
410 g skyra ali grškega jogurta brez maščob
česen (2 stroka)
400 g univerzalne gladke moke (najbolje se obnese moka za kruh, manitoba)
6 gramov soli (1 čajna žlička)
mešanica začimb za pico
origano
Za nadev:
pelati za pico
mocarela ali drug riban sir
šunka ali piščančje prsi ali tuna
paradižnik ali druga zelenjava
Priprava
1. Zmešajte moko, sol, sveže stisnjen česen (lahko tudi žličko česna v prahu), začimbe in skyr, da se sestavine lepo povežejo. Nato razdelite testo na osem enakih kosov. Vsak kos testa razvaljajte, da dobite obliko mini pice, ga namažite s pelati in dodajte nadev po želji.
2. Nato primite robove testa, jih stisnite skupaj (kot bi zapirali vrečko) in testo poteptajte, da žepek dobi obliko. To ponovite še pri preostalih kosih testa.
3. Za peko žepkov segrejte ponev na srednjo jakost, jo poškropite z oljčnim oljem in pecite žepke pokrite nekje 7–10 minut na eni strani (dokler niso zlato zapečeni). Preden jih obrnete, v ponev dodajte dve žlici vode in nato pecite še na drugi strani 7–10 minut. Pazite, da temperatura ponve ne bo prevroča.
PETRIN NAMIG
Pripravljene nepečene žepke lahko shranite tudi v hladilniku do tri dni ali pa jih zamrznete.