Nasveti

Razkošne vrtne lepotice

Metka McCully Žigon
23. 6. 2024, 07.00
Deli članek:

Potonike so ene najstarejših okrasnih rastlin. Na kitajskem cesarskem dvoru so jih gojili že v šestem in sedmem stoletju. Na Kitajskem jih še vedno uporabljajo tako v prehrani, kozmetiki in kot zdravilo. Ter seveda, tako kot pri nas, za okras vrtov ali rezano cvetje.

Profimedia
potonike

Potonike so doma v Aziji, Evropi in Severni Ameriki. Tudi Slovenija ima svojo, ki samoniklo raste v naravi. Ta je vrste Paeonija officinalis in cveti v res lepi škrlatni barvi. Opozarjam, da spada med zaščitene rastline in je ne smemo trgati ali odnašati iz narave.

ZDRAVILO

Pri potonikah so zdravilni korenine, cvetovi in semena. Tradicionalna kitajska medicina (TKM) jih uporablja že stoletja. V Evropi so bile popularne v srednjem veku, ko so njihove zdravilne lastnosti poznali srednjeveški menihi. Nato se je nanje kar malo pozabilo. Morda so bile prelepe in jih je bilo ljudem škoda uporabljati za kaj drugega kot za okras in občudovanje? Moderna znanost kot v veliko drugih primerih tudi pri potonikah potrjuje spoznanja TKM in srednjeveških zdravilcev. Dokazano je, da potonike učinkujejo protivnetno, blokirajo bolečino, preprečujejo krvne strdke, uničujejo rakave celice in so močan antioksidant. Zaustavljajo krvavitve in sproščajo. Najpogosteje za vse to uporabljajo tinkturo iz korenin potonik. Prav tako naj bi bil učinkovit čaj iz korenin. Sama teh pripravkov še nisem preizkusila ali izdelala, ker mi je škoda dragocenih rastlin in nimam veliko dovolj starih potonik. Te morajo biti, preden jih začnemo uporabljati, stare vsaj pet let, še bolje več.

Tonik iz korenin potonik je zelo učinkovit tudi za ženske v menopavzi. Krepi nadledvično žlezo, kar pomaga zmanjšati stres in s tem nekoliko umiriti vročične oblive. Pravijo, da še posebej pomaga pri nočnih vročičnih oblivih. Priporočajo, da ga kombiniramo z meliso. Potonika je poleg konopljike (Vitex sp.) ena redkih rastlin, ki regulira estrogen in prolaktin ter spodbuja nastajanje progesterona. Pravijo tudi, da zmanjša utrujenost in okrepi tako fizično kot psihično in spolno zdravje žensk v menopavzi.

Sama občasno žrtvujem kakšen lep cvet in si privoščim tale čaj.

Jožica Golob-Klančič
Potonike potrebujejo več let, da se prav vrastejo. Potem pa ne marajo presajanja. Zato jim ob sajenju nujno najdimo prostor, kjer bodo lahko ostale zelo dolgo, morda tudi za naše potomce.

Čaj iz potonikinih cvetov

Ta čaj ni le prijetno dišeč in zdravilen, lahko je tudi prava paša za oči. Naberite lepe odprte cvetove potonik, lahko jih operete, nežno vsakega posebej, nato jih rahlo otresite in posušite na mreži, peclje odrežite. Sušijo se kar dolgo. Občasno jih obrnite in preverite, ali so že suhi. Popolnoma posušene cele cvetove nežno dajte v kozarec za vlaganje in spravite do uporabe.

Za čaj dajte cvet potonike v steklen čajnik in prelijte s 4 dcl vrele vode. Počakajte od 10 do 15 minut, preden postrežete, medtem lahko občudujete cvet, ki se v vodi ponovno razpre ter odda vonj in barvo. Priporočam, da potonikin čaj posladkate s potonikinim sirupom.

PREHRANA

Sirup iz potonikinih cvetov

Sestavine:

-          4 skodelice cvetnih lističev roza ali rdečih potonik

-          3 skodelice vrele vode

-          3 skodelice sladkorja

-          sok ene limone

Priprava: cvetne lističe prelijte z vrelo vodo, pokrijte s pokrovko in pustite namakati čez noč. Naslednji dan precedite. Izmerite pridobljeno tekočino, če ste dobili 3 skodelice tekočine, dodajte toliko skodelic sladkorja. Sladkor in tekočino zmešajte ter zavrite, da se sladkor stopi. Dodajte limonin sok in spravite v sterilne steklenice. Po dodatku limoninega soka se bo tekočina lepo rožnato obarvala.

Uporabite za sladkanje čaja, pudinga, jogurta, palačink ali pa pijte razredčeno z vodo.

 ***

Rožnati potonikin žele

Namažemo si ga na kruh, palačinke, uporabimo v pecivu.

Sestavine:

-          5 skodelic cvetnih listov potonik

-          5 skodelic vode

-          ¼ skodelice limoninega soka

-          3 skodelice sladkorja

-          1 paket želirnega sredstva (ali želirni sladkor 3 : 1)

Priprava: naberemo lepe razprte cvetove rožnatih potonik. Odstranimo zelene dele, cvetne lističe operemo. Damo jih v kozico in prelijemo z vrelo vodo. Pokrijemo in pustimo namakati čez noč. Naslednji dan precedimo. Tekočino damo v kozico, dodamo sladkor, limonin sok in pektin oziroma želirno sredstvo (ravnamo po navodilu na embalaži). Vse skupaj zavremo in poberemo pene. Na počasnem ognju kuhamo 5 minut, nato nalijemo v sterilne tople kozarce in takoj zapremo. Ko se bo vse ohladilo, bo tekočina želirala.

KOZMETIKA

Potonika je čedalje bolj priljubljena tudi v izdelkih za nego kože. Gladi jo, vlaži, pomirja, mehča in okrepi njeno zaščitno plast; je tudi močan antioksidant. Poskrbi za hitrejše obnavljanje in celjenje kože. Prav tako njene izvlečke priporočajo v izdelkih za nego las. Pomagala naj bi krepiti lase, da postanejo gostejši, bolj zdravi in bleščeči.

Spodaj je recept za zelo prijeten balzam iz potonikinih cvetov. Hitro ga lahko naredijo tudi začetnice. Namenjen je za nego trde, razpokane kože na rokah ali stopalih.

Dišeči potonikin balzam

Pomaga pri razpokani koži.

Sestavine:

-          1 skodelica cvetnih listov potonik

-          1 skodelica olja (mandljevo, jojobino ...)

-          ½ skodelice nastrganega čebeljega voska

-          nekaj kapljic eteričnega olja vrtnice ali geranije

Priprava: potonikine cvetne lističe prelijte z oljem in vse skupaj dajte gret v pečico. Ta naj bo segreta na največ 55–60 stopinj Celzija. Pustite, da se greje v pečici vsaj nekaj ur, lahko tudi ves dan, da se v olje izluži kar največ koristnih snovi. Nato vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi na sobno temperaturo, preden precedite. Lahko pustite tudi čez noč. Naslednji dan potonikino olje ponovno segrejte, dodajte čebelji vosek in grejte v vodni kopeli, da se vosek stopi. Odstavite, po želji dodajte kakšno kapljo eteričnega olja. Najbolj priporočam eterično olje vrtnice ali geranije. Nato vlijte v primeren, sterilen lonček in počakajte, da se strdi.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 25, 18. junij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste