Ksilitol (xylitol) je manj kaloričen nadomestek sladkorja z nizkim glikemičnim indeksom. Je sladkorni alkohol – ogljikov hidrat, ki dejansko ne vsebuje alkohola. Naravno ga najdemo v majhnih količinah v vlaknatem sadju in zelenjavi, koruznih storžih, drevesih in človeškem telesu. Uporablja se kot nadomestek sladkorja, ker je po okusu primerljiv s sladkorjem, vendar ima manj kalorij, tako da ga najdemo v številnih izdelkih, od bombonov brez sladkorja in žvečilnih gumijev do zobne paste. Ljudje ga uporabljajo kot sladilo za peko, saj ga prodajajo tudi v obliki prahu. Nova raziskava, objavljena ta mesec v European Heart Journal, pa nakazuje, da to sladilo lahko vpliva na strjevanje krvi in je povezano z večjim tveganjem za srčni infarkt in možgansko kap.
Dvojno tveganje
Ksilitol je v EU dovoljen za uporabo v živilski industriji, torej ocenjen kot neškodljiv zdravju. A očitno se bo pridružil umetnim sladilom, ki so si že prej prislužila črno zdravstveno piko. Na splošno je vse več dokazov, da umetna sladila, ki se pogosto tržijo kot bolj zdrava alternativa naravnemu sladkorju, lahko škodujejo različnim telesnim sistemom. Raziskovalci oddelka za kardiovaskularne in presnovne vede s klinike Cleveland namreč poročajo, da lahko večje količine ksilitola povečajo tveganje za srčni infarkt, možgansko kap in druge srčno-žilne bolezni. Raziskovalci so analizirali vzorce krvi več kot 3000 ljudi in ugotovili, da so imeli v obdobju treh let ljudje z najvišjimi ravnmi ksilitola v krvi kar dvojno tveganje za srčni napad, možgansko kap in smrt v primerjavi s tistimi z najnižjimi ravnmi. Izvedli so tudi raziskave na glodavcih, da bi razumeli, kako ksilitol vpliva na delovanje srca in ožilja.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 25, 18. junij, 2024.