Nasveti

Polonina gurmanska rižota s hruškami in gorgonzolo

Andreja Comino
10. 6. 2024, 07.00
Deli članek:

»Rada kuham in v kuhanju uživam, tako v pripravi sladic kot slanih jedi. Veliko eksperimentiram s slanimi jedmi, še posebej rižotami. Riža sicer dolga leta nisem marala, a se mi je sčasoma okus spremenil in zdaj ga obožujem. Lahko se kar malce pohvalim, da mi gre priprava najrazličnejših rižot dobro od rok,« ponosno pove odlična športna novinarka in voditeljica Športa na TV Slovenija Polona Bertoncelj in doda, da je rižoto treba jesti z žlico. Tekst: ANDREJA COMINO

revija Jana
Polona Bertoncelj

Zatem razkrije še nekaj skrivnosti odlične rižote: mora biti malce »al dente« in pa »alle onde«. Slednje pomeni, da mora biti rižota ravno prav gostljata ter v njej obilo masla in parmezana, da je površina takšna, kot bi se na njej delali valovi. Zalivati jo je treba bodisi z govejo ali zelenjavno osnovo, pač glede na to, ali je mesna ali vegetarijanska. Sama zelo rada stika po italijanskih delikatesah, kjer dobi marsikatero idejo za pripravo raznih rižot – zgolj z opazovanjem polic, na katerih so bogato naložene predpripravljene rižote, ona pa jih potem poskuša poustvariti doma. Obožuje gobovo, pa s šparglji, najslastnejša pa se ji zdi rižota s hruškami in gorgonzolo, slastna kombinacija sladkastega in slanega.

Sestavine

  • 100 g čebule, najboljša je šalotka
  • 3 velike žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 300 g riža za rižoto (sorta Arborio, Carnaroli ...)
  • 1 dl belega vina
  • 7 dl zelenjavne jušne osnove
  • 1 čajna žlička soli
  • 2 hruški viljamovki, lahko tudi abata (približno 200 g olupljeni)
  • 100 g sira gorgonzola v kockah
  • 50 gramov masla
  • mlet poper
  • lahko tudi malo orehov

Priprava

1. V posodo damo olje, na njem popražimo na kocke narezano čebulo.

2. V drugi posodi na maslu popražimo hruški, da spustita sok, ki ga damo v posodo s čebulo, hruški pa spravimo.
3. Dodamo še riž in ga popečemo, da postekleni, nato zalijemo z belim vinom. Počakamo, da izpari, nato malce zalijemo z zelenjavno osnovo.
4. Sledi klasika priprave rižot – pomešaš, pokuhaš, dodaš še malo osnove, vse dokler riž ni al dente.
5. Ko gre h koncu, dodamo še hruški in gorgonzolo, pomešamo, dodamo še malce parmezana, posujemo z orehi  – in dober tek.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 23, 4. junij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!