Božanska paelja
Sestavine
- 400 g piščančjega mesa s kostjo
- 50 ml oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 1 rdeča, 1 zelena in 1 rumena paprika
- sol
- mlet črni poper
- ščepec žafranike (ali kurkume)
- 4 lovorovi listi
- 400 g morskih sadežev (školjke, kalamari, kozice)
- 300 g dolgozrnatega riža
- 100 ml belega vina
- 300 ml piščančje ali zelenjavne juhe
- 2 žlici masla
- 1 limona
Priprava
1. Piščančje meso operite in osušite. V veliki globoki ponvi segrejte olje in popecite meso do zlate barve. Dodajte na grobo sesekljano čebulo in papriko, narezano na majhne kocke.
Začinite s soljo in poprom, dodajte žafraniko (ali kurkumo) in lovorov list ter zelenjavo prepražite.
2. Zdaj dodajte še mešanico morskih sadežev, premešajte, pokrijte s pokrovko in dušite.
3. Riž splaknite s hladno vodo in odcedite. Nato ga dodajte v ponev in pustite, da porumeni.
4. Prilijte vino, zmanjšajte temperaturo in dušite. Med dušenjem dodajte juho in občasno premešajte.
5. Ko je riž mehak, dodajte maslo in odstranite ponev z ognja. Paeljo postrezite z rezino limone.
Še več morskih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 17, 23. april, 2024.