Nasveti

100 razlogov za polnovreden kruh

RENATA UCMAN
25. 4. 2024, 06.00
Deli članek:

Na trgu je dandanes zares veliko najrazličnejših vrst kruha in pekovskega peciva, ki pa za lepši videz, okus, barvo, rahlost, mehkobo, daljšo obstojnost vsebuje celo več aditivov in drugih dodatkov kot osnovnih surovin!

Arhiv/Marija Merljak
Marija Merljak

Ne le sladkor za slajši okus in ječmenov slad za temnejšo barvo, temveč tudi eksotične sestavine in maščobe. Kruh je osnovno živilo, pogosto na jedilniku, torej še zdaleč ni vseeno, kakšnega uživamo. Rešitev? Prebirajte deklaracije, čeprav boste ugotovili, da je kruh brez aditivov skoraj nemogoče najti. Ga še pečete doma?

Prehranska strokovnjakinja Marija Merljak je prepričana, da se je treba vrniti k ekološko pridelanemu žitu, mletemu na kamne: »Žitno zrno ni le vir ogljikovih hidratov, v njem so tudi beljakovine, minerali in nekateri vitamini, z njim pa dobimo tudi prehranske vlaknine. Če je žito ekološko pridelano in zrnje zmleto v mlinu na mlinske kamne, moka vsebuje tudi kalček in je hranljivejša. Prav v žitnem kalčku so esencialne maščobne kisline, ki so ključne za naše celične membrane. Vendar je taka polnovredna moka, ki je zmleta iz celega žitnega zrna s kalčkom vred, hitreje pokvarljiva. Industrija zato danes žito po večini melje v valjčnih mlinih, kar pomeni, da zrnu najprej odstranijo kalček. Taka industrijska moka je zato obstojnejša, vendar manj hranljiva in posledično je tak tudi kruh. Če so v njem še umetni dodatki, se lahko zgodi, da naše telo teh snovi ne zmore razgraditi in so ti presežki škodljivi za delovanje naših celic. Če kruh z umetnimi dodatki uživamo dan za dnem, leto za letom, prej ali slej obremeni naš organizem. To velja tudi za eksotične maščobe, kakršnih naš organizem ni vajen. Tudi te lahko motijo osnovno delovanje celic in porušijo razmerje maščobnih kislin. Najbolj zdrav je polnovredni kruh iz sestavin, ki so zrasle v naši okolici, jih naše telo pozna in ima pripravljene encime, da jih lahko razgradi.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 17, 23. april, 2024.

revija Jana
Marija Merljak

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste