Italijani slovijo po tem, da znajo iz malo in nadvse preprostih sestavin pripraviti odlične jedi. To je tak preprost recept, ki ga lahko z malo domišljije na hitro preoblečemo tudi v bolj pomladne odtenke. Recimo tako, da omaki namesto sveže bazilike dodamo mlade koprive ali čemaž, ki ga bomo prav kmalu lahko začeli nabirati.
Sestavine za 2–3 osebe
250 g peresnikov (ali špagetov)
200 g (domače) paradižnikove mezge/omake
200 g rikote
pest listov sveže bazilike (ali 50 g sveže mlade špinače)
2 veliki žlici parmezana
6 strokov česna
1 majhen korenček
sol in poper
oljčno olje
Priprava
Olupljen česen sesekljamo in popražimo na oljčnem olju toliko, da zadiši.
Očistimo in naribamo korenček ter ga dodamo česnu. Na hitro popražimo.
Nato zalijemo s paradižnikovo omako (po želji lahko tudi s svežimi paradižniki, a ti večinoma zdaj žal nimajo tako polnega okusa kakor poleti), solimo, popramo, pokrijemo in pustimo, da nežno vre približno pet minut. Vmes posebej skuhamo testenine po lastni izbiri.
V paradižnikovo omako zdaj naribamo parmezan, dodamo 2–3 žlice vode, v kateri so se kuhale testenine, in na trakce narezane sveže liste bazilike ali špinače. Podušimo še za kakšno minuto, nato ugasnemo ogenj, in v brbotajočo omako primešamo še rikoto.
Odcejene testenine zmešamo z omako in postrežemo posuto s sveže mletim poprom in naribanim parmezanom.
NAMIG
Poleti, ko so paradižniki bolj polnega okusa, lahko podobno jed pripravimo nekoliko drugače. Sveže paradižnike prelijemo z oljčnim oljem, solimo, popramo, dodamo glavo česna, ki ji odrežemo vrh, in damo peči v pečico pri 200 stopinjah Celzija za približno 30 minut oziroma tako dolgo, da se česen toliko omehča, da ga lahko iztisnemo iz kožice. Iztisnemo ga v mešalnik, dodamo pečeni paradižnik, parmezan in rikoto ter zmešamo, da dobimo gosto omako.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 9., 27. februar, 2024.