Za odmero sestavin uporabite kar dva decilitrski kozarec.
Sestavine
· 1 kozarec (2 dcl) suhega graha
· 1 kozarec leče
· 1 kozarec mešanice različnih fižolov in stročnic
· 1 kozarec ječmena, lahko tudi pire
· 1 manjša čebula
· 1 koren
· 2–3 stroke česna
· sol, poper, pol žličke kurkume v prahu, 2 lovorjeva lista, rožmarin
· 1 cm sesekljane ingverjeve korenine
· 2 žlici kakovostnega olivnega olja
Priprava
1. Stročnice operemo in damo kuhat v vodo v večji lonec. Kar v vodo zraven dodamo še sesekljano čebulo, česen in koren. Začinimo s soljo, poprom, lovorjevima listoma in rožmarinom.
2. Priporočam, da dodate še malo sesekljane ingverjeve korenine. Vse skupaj počasi kuhajte 2 uri. Občasno premešajte in po potrebi zalijte z vodo.
3. Ko je kuhano, po okusu dodatno začinite s soljo in poprom. Mineštra mora biti zelo gosta. Po vrhu potresite svež peteršilj in zabelite z olivnim oljem. Kdor ne more brez mesa, si lahko zraven skuha hrenovko ali doda na kocke narezano prekajeno svinjino. Ni pa nujno, ker je mineštra precej nasitna.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 8., 20. februar, 2024.