»Od nekdaj sem zelo rada spremljala, kakšne jedi se pripravljajo ob pustnem času. Naši predniki so pri kolinah shranili in potem porabili tudi slabše dele svinjine. V mojem otroštvu pa smo imeli v času pusta na jedilniku kislo juho iz svinjskih nogic. Najbolj smo uživali pri obiranju slastnih nogic,« pravi Štefka.
Sestavine za 4 osebe
2 l vode ali jušne osnove
500 g očiščenih svinjskih nogic
50 g pražene čebule ali 1 mala sveža čebula
1 velik korenček, narezan na kocke ali kolobarje
šopek sesekljanega peteršilja
ščep majarona
ščep mletega luštreka
1 čajna žlička celega popra
1 čajna žlička soli
1 čajna žlička začimbne mešanice ali vegete
1 jedilna žlica olja
1 jedilna žlica rdečega vinskega kisa
2 lovorjeva lista
Za zgostitev:
1 jedilna žlica olja
1 jedilna žlica gladke moke T500
noževa konica rdeče sladke paprike
Priloga:
1 kg krompirja – narezan na kocke
1 čajna žlička soli
2 jedilni žlici domačih ocvirkov
Priprava
1. V loncu zmešamo praženo čebulo z oljem ter dodamo oprane in očiščene svinjske nogice. Premešamo in dolijemo vodo ali jušno osnovo.
2. Dodamo vse začimbe, lovorjeva lista, korenje, ki smo ga narezali na kocke ali kolobarje. Vse skupaj premešamo in kuhamo približno 1 uro.Če imate domače svinjske nogice, nekoliko podaljšajte čas kuhanja.
3. Za zgostitev nato v kozici na zmernem ognju segrejemo olje. Dodamo moko in prepražimo. Pazimo, da se ne prismodi. Dodamo rdečo sladko papriko in temeljito premešamo, da dobimo lepo svilnato zmes brez grudic. Prilijemo k juhi in ponovno premešamo ter kuhamo še 10 minut.
4. Na koncu dodamo še rdeč vinski kis in sesekljan peteršilj. Pokrijemo in pustimo počivati tako dolgo, da skuhamo za prilogo krompir.
5. Krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke. Prilijemo vodo, dodamo sol in ga skuhamo. Kuhanega odcedimo.
6. Ocvirke prepražimo, precedimo in posujemo po kuhanem krompirju. Postrežemo kot prilogo k kuhani kisli juhi iz svinjskih nogic.