Za pripravo marmelade imam najraje sorto pomaranč Navel.
Sestavine
· 6–7 bio pomaranč
· 500–600 g sladkorja
· po želji še eno izmed začimb: vaniljev izvleček, cimetova paličica, nekaj janeževih zvezd ali žlica ruma
Priprava
1. Dve bio pomaranči operemo in obrišemo ter zrežemo skupaj z lupino na kockice. Preostale pomaranče olupimo, odstranimo čim več bele kožice. Tudi te zrežemo na kockice. Morebitne pečke odstranimo. Vseh očiščenih pomaranč skupaj naj bo približno 1 kg.
2. Damo jih v ustrezno kozico, dodamo sladkor, po želji še začimbe in kuhamo počasi eno uro, občasno pomešamo. Pazimo, da se ne zažge. Po približno eni uri je marmelada kuhana in jo spravimo vročo v ogrete, sterilne kozarčke.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 4., št. 5., 30. januar, 2024.