Piščančja obara za dušo
Sestavine za 4 osebe
4 rezine prekajene slanine
200 ml rdečega vina
4 stroki česna
2 400-gramski pločevinki pelatov
1 žlica semen komarčka
2 400-gramski pločevinki belega fižola (cannellini)
½ šopka timijana (10 g)
4 piščančja bedra
Priprava
1. Pečico segrejemo na 190 °C.
2. Slanino nasekljamo na 2 cm velike koščke.
3. Pekač velikosti 25 × 35 cm pristavimo na šibek do zmeren ogenj, dolijemo žlico olivnega olja, dodamo slanino, česen in semena komarčka. V pekač natrgamo listke timijana. Mešamo, dokler ne porumeni, nato dolijemo vino in paradižnike ter jih pretlačimo s čistimi rokami.
4. Dodamo odcejen fižol, posolimo in popopramo, dobro premešamo in zavremo.
5. Bedra začinimo in jih postavimo na obaro s kožo navzgor. Pečemo v pečici vsaj 1 uro, da meso zlahka odstopi od kosti, obara pa je gosta in slastna. Na polovici premešamo in prelijemo meso s tekočino.
NAMIG
Obara je popolna kot samostojna jed, lahko pa jo združimo s svežo zeleno solato ali na sopari kuhano zelenjavo in kosom kruha, da pomažemo krožnik.
Buddyeve testenine iz pečice
Sestavine
2 glavi brokolija (vsaka 375 g)
4 stroki česna
½–1 žlička suhih čilijevih kosmičev
1,5 litra polposnetega mleka
100 g mlade špinače
100 g čedarja
500 g testenin v obliki školjk
100 g česnovega kruha
Priprava
1. Pečico segrejemo na 200 °C.
2. Trde dele stebel brokolija odrežemo in zavržemo, cvetove narežemo na 3 cm velike kose in damo na stran, mehkejše dele stebel pa grobo nasekljamo in damo v multipraktik. 3. Dodamo olupljen česen in sesekljamo, da dobimo gladko zmes.
4. Širok nizek lonec pristavimo na zmeren ogenj. Ko se segreje, dolijemo 1 žlico olivnega olja in dodamo čilijeve kosmiče. Ko začnejo cvrčati, v lonec stresemo sesekljana stebla. Pražimo 5 minut, občasno premešamo, nato dolijemo 1 liter mleka.
5. Preostalih 500 ml mleka nalijemo v multipraktik, dodamo špinačo in nadrobimo sir (če se želite pregrešiti, lahko dodate več sira). Zmešamo v gladko omako in jo zlijemo v lonec, zavremo in začinimo do popolnosti. Vmešamo cvetove brokolija in testenine, kuhamo 5 minut in vmes večkrat premešamo.
6. V multipraktik natrgamo česnov kruh (posode pred tem ni treba pomiti) in sesekljamo v drobtine. Potresemo po testeninah v loncu in postavimo v pečico za 15 minut, da postanejo drobtine zlatorjave, omaka pa brbota. Sijajno se ujame s svežo zeleno solato.
NAMIG
Namesto brokolija lahko uporabimo brstični ohrovt – polovico ga zmešamo v omako, preostalega pa narežemo na četrtine in vmešamo v omako s testeninami vred.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 2., 9. januar, 2024.