Zraven ponudimo vloženo papriko, kumarice, olive, šparglje …, nekaj kislega pač. In seveda opečen kruh, lahko tudi ajdov z orehi, grisine, krekerje, prepečenec … Z nobenim od teh namazov ni prav veliko dela.
Domača pašteta
Moj recept je preprost: kadar pražim jetrca, jih naredim nekaj več, iz preostanka pa naredim pašteto.
Sestavine
50 dag puranjih jetrc
večja čebula
2 v trdo kuhani jajci
3 žlice masla
2 žlici tartufate
Priprava
1. Čebulo zrežemo in na olju prepražimo, da postekleni.
2. Dodamo narezana jetrca in pražimo, da so pečena.
3. Na koncu solimo, popramo in ohladimo. Olje odlijemo, v multipraktik pa damo jetrca s čebulo, 2 rumenjaka (kuhan beljak porabimo za kaj drugega), zmehčano maslo in tartufato (omako iz tartufov), lahko pa tudi nastrgane tartufe, če jih imamo. Če nam okus po teh nenavadnih gobah ni všeč, jih mirno opustimo.
Ruski sirov namaz
Sestavine
30 dag ementalca
2 kuhani jajci
6 strokov česna
6 žlic majoneze
3 žlice pomarančnega soka
Priprava
Sir in jajci na drobno naribamo, dodamo strt česen, majonezo in sok. Dobro premešamo.
Tatarski biftek
Meni je za to jed žal pljučne pečenke, rostbif je dovolj dober, tudi kakšen drug mehkejši kos govedine, ki nima veliko žilic in maščobe, meso mora biti, skratka, čisto. Dobro ga ohladimo, na hladno damo tudi strojček, v katerem bomo meso bolj na grobo zmleli – tako se ne bo lepilo.
Sestavine
500 dag govedine
sol in poper
pol žlice pikantne gorčice
žlička rdeče paprike
2 nastrgani šalotki
žlica zmletih kaper
ščepec kajenskega popra
2 žlici konjaka
Priprava
Vse sestavine dodamo zmleti govedini in nežno premešamo, da ne bomo naredili mesne omake. Dodati je mogoče še veliko začimb, inčune, kumarice in še kaj, a ne pretiravajmo, da ne bomo ubili osnovnega okusa mesa.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, 52, 27. december, 2023.