»Ali najprej pomislite na obliko ali okus? Ne bom se delala fine: sama ponorim od navdušenja, ko vidim model z novim vzorcem! Nato šele začnem razvijati ideje, ali bi se tej obliki bolj podalo sadje, čokolada, mogoče kaj drugega,« pravi Mateja Delakorda.
Sestavine
Kolač
140 g temne čokolade
30 g temnega kakava v prahu
280 g moke
žlička soli
žlička sode bikarbone
250 g kisle smetane
170 g masla sobne temperature
250 g kristalnega sladkorja
5 jajc sobne temperature
naribana lupinica 2 pomaranč
50 g nasekljane kandirane pomaranče
6 žlic vroče vode
Kremni nadev
250 g maskarponeja
50 g sladkorja v prahu
1 jajce
2 žlički moke
naribana lupinica 1 pomaranče
Čokoladno-lešnikov preliv
200 g čokoladno-lešnikovega namaza
100 g sladke smetane
Priprava
1. Najprej pripravimo nadev: maskarpone stepemo s sladkorjem v prahu, dodamo jajce, moko in pomarančno lupinico ter še malo stepemo v homogeno zmes. Nadevamo jo v dresirno vrečko in postavimo na stran za pozneje.
2. Pečico segrejemo na 180 °C.
3. Pripravimo model za kolač. Sama ga preprosto poprašim z maščobo v razpršilu, če pa je nimate, ga zelo natančno namažite z maslom in posujte s kakavom.
4. Nad vodno kopeljo stopimo čokolado in kakav ter počakamo, da se malo ohladi.
5. V posodi zmešamo moko, sol in sodo bikarbono.
6. Stopljeno in ohlajeno čokolado zmešamo s kislo smetano.
7. V mešalniku zmešamo maslo, sladkor in pomarančno lupinico, da se lepo povežejo. Dodamo še kandirano pomarančo, nato pa drugo po drugim dodajamo jajca in medtem mešamo.
8. Dodamo moko in čokoladno-smetanovo zmes ter zmešamo v homogeno testo.
9. Prilijemo še vročo vodo in znova na hitro zmešamo.
10. Testo nadevamo v dresirno vrečko. V pekač vlijemo malo več kot polovico testa za kolač. Ob robovih modela ga nabrizgamo malo več, da dobimo kanal (lahko ga poglobimo ali razširimo še z žlico), in vanj nabrizgamo ves nadev. Tega še malo »podrezamo« z žlico, da se znebimo morebitnih zračnih žepov, ki povzročijo luknjo v kolaču. Nato dokončamo s preostankom testa za kolač, po vrhu pogladimo in postavimo v pečico.
11. Pečemo 50–55 minut oziroma tako dolgo, da iz kolača potegnemo suh zobotrebec. Preden kolač zvrnemo iz modla, obvezno počakamo 10 minut, da se malce ohladi.
12. Popolnoma ohlajen kolač oblijemo s čokoladno-lešnikovim prelivom: smetano segrejemo do vrelišča in z njo prelijemo čokoladno-lešnikov namaz. Premešamo z lopatico, nato pa še s paličnim mešalnikom, da dobimo zares svetleč preliv.
MATEJIN NAMIG
Kolač lahko s toplim prelivom oblijemo kar pred gosti ali pustimo, da si z njim vsak postreže sam.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, 51, 18. december, 2023.