Advent je z vsemi dobrotami, ki jih prinaša na mizo, velik izziv za ohranjanje postave. Slastno dišeče praznične dobrote se nam ponujajo na vsakem koraku in težko se jim odrečemo. Le kako se ne bi ob tem zredili? Brez skrbi, poznamo rešitev. V prazničnih jedeh in napitkih malenkost povečajmo količino koristnih začimb in zmanjšamo odmerek sladkorja.
Vonji muškata, nageljnovih žbic, kardamoma, janeža in vanilje nas nemudoma zapeljejo v adventno, božično razpoloženje. Hkrati tudi že potešijo našo potrebo po sladkarijah. Eterična olja, ki jih vsebujejo omenjene začimbe, pa poskrbijo tudi za okrepljeno presnovo.
Muškatni orešek, turbo pogon za presnovo
Muškatni orešek vsebuje več eteričnih olj, zato daje jedem intenziven pekoče-sladek okus. Njegova prijetna ostrina poskrbi tudi za dodaten zagon presnovnih procesov. Vsebuje številne antioksidante, najintenzivnejši okus pa ima sveže nastrgan. Z ostrim strgalom ga nastrgajmo na pripravljene jedi in sladice.
Nageljnove žbice krepijo odpornost
Drobne žbice so izvrsten pospeševalec prebave, dodobra ogrejejo telo in okrepijo presnovo, poleg tega pospešijo pretok krvi ter uravnavajo raven sladkorja v krvi. Po kuhanju jih odstranimo, kar najlažje storimo, če smo jih vstavili v čajni vrečki ali okroglem čajnem cedilu s pokrovom. Vseeno z njihovo količino ne pretiravajmo.
Kardamom pomirja želodec
Kardamomova semena so majhna, a imajo veliko moč: krepijo prebavo, uravnavajo izločanje žolča in lajšajo prebavo težkih jedi. Prav tako zaženejo presnovo. Uporaba je čisto preprosta: nekaj semen dodajmo kavi ali čaju. Ker pa ima kardamom močno aromo, je bolje uporabljati semena kot prah. Pred uporabo stremo.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 49, 5. december, 2023.