»Sneške – tako sta to pecivo imenovali in pripravljali moja prababica Marija Prikeržnik, gospodinja na Hvalijevi domačiji na Stražišču nad prevaljsko Faro, in mama Marija Turnšek (roj. Kreuh, 1916). Recepta nisem poznala, ostal mi je le močan spomin iz otroških let na sneške. Na veliko veselje in presenečenje sem recept pred šestnajstimi leti pridobila od mame moje dobre znanke, gospe Irit Ravid iz Izraela, ki je takrat živela v Ljubljani. Domnevno je ta jed prišla na Koroško ob gradnji tamkajšnjih železarn in posledično zaradi priseljevanja meščanstva, predvsem tujega. Zaradi nezahtevne priprave in preprostih surovin ter posebnega, milega okusa se je očitno ta recept 'ujel' na naši kmetiji,« pripoveduje Doroteja Omahen. Bi tudi vi pokusili slastne piškote iz zvitega maslenega kvašenega testa, polnjene s stepenim beljakom?
Sestavine
Testo
300 g moke
200 g masla
2 rumenjaka
sol
30–50 g kristalnega sladkorja
Kvasni nastavek
¼ skodelice mlačne vode
20 g kvasa
1 čajna žlička sladkorja
Namaz
2 beljaka
200 g kristalnega sladkorja
Priprava
1. Kvas, vodo in sladkor mešamo v višjem lončku in pustimo vzhajati.
2. Maslo, rumenjaka in sladkor ter sol dobro vmešamo in dodamo še moko.
3. Obe mešanici zmešamo v testo in ga razdelimo na 6–8 podolgovatih štručk. Pokrijemo jih s folijo in postavimo za eno uro v hladilnik.
4. Na pomokanem prtu jih nato razvaljamo na ožje, enakomerno tanke podolgovate zaplate.
Ožje ko so, manjše in bolj ljubke bodo sneške.
5. Beljakoma med stepanjem dodajamo kristalni sladkor, da nastane čvrsta pena. Z njo premažemo testene zaplate. Previdno jih vzdolžno zvijemo v rolice (pazimo, da je še zlasti prvi zavoj okrogel in polnjen s snegom), prestavimo na deščico in z ostrim nožem narežemo na kolobarje širine 1–1,2 cm.
6. Pečemo jih v ogreti pečici na peki papirju pri 180 °C. Proti koncu peke moramo biti zelo pozorni, da se sneg ne obarva svetlo rjavkasto, kar se zgodi zelo hitro, a hkrati moramo paziti, da je testo vendarle pečeno.
7. Takoj ko se ohladijo, sneške pospravimo v zrakotesne posode. Lahko jih tudi zamrznemo.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 46, 14. november, 2023.