Hruške v teranu so bolj sofisticirane, sočne in osvežilne in zato bolj po sodobnem okusu. Ta recept spada med »novejše«, to pomeni, da kroži naokrog zadnjih 20, 25 let. Ne vem sicer, kdaj in kdo ga je iznašel. Gre za sladico, ki je lahko na pogled precej sofisticirana, odvisno od dodatkov in kreativnosti kuharja pri prezentaciji. Vendar jo z lahkoto in preprosto pripravimo. Tudi popolni kuharski analfabeti je ne morejo pokvariti, razen tega, da hruške morda predolgo kuhajo in zato te razpadejo, kar pa je bolj estetska pomanjkljivost. Ne potrebujemo dragih sestavin, videti je lepo in je tudi zelo okusno. Pred nekaj leti je bila to tudi zelo priljubljena sladica v restavracijah, ker je »lahka« in jo lahko pojemo tudi po obilnejšem obroku.
Veliko je različic tega recepta, vsak ga pripravlja nekoliko po svoje. Tale je moj.
Sestavine
· 2 lepi hruški sorte Vilijamovka (vsak jedec dobi polovico hruške)
· Od 1/2 do 1l terana (ali kakšnega drugega rdečega vina)
· 4 žlice sladkorja
· cimet, klinčki
Za kremo:
· 4 jušne žlice kremnega sira (npr. maskarpone)
· 50 ml sladke smetane
· 1 vanilin sladkor
Za dekoracijo:
· 4 žličke tekočega akacijevega ali cvetličnega medu
· žlica na grobo sesekljanih in popečenih orehov ali lešnikov
Priprava
1. Hruški olupimo, prerežemo na pol in izdolbemo peške. Kose hruške damo v lonec, prelijemo z vinom ter potresemo s sladkorjem in začimbami.
2. Kuhamo približno 15 do 20 minut. ali so kuhane, preizkusimo z vilicami ali zobotrebcem. Biti morajo mehke, vendar pazimo, da jih ne prekuhamo. Kuhane previdno preložimo na krožnike in pustimo, da se ohladijo.
3. Medtem pripravimo kremo. Kremni sirček, smetano in sladkor zmešamo z metlico v gladko, čvrsto kremo. Na vsako hruško položimo žlico kreme. Namesto kreme lahko zraven postrežemo kepico vaniljevega sladoleda ali pa oboje.
4. Pokapljamo z medom in potresemo s sesekljanimi oreščki.
NAMIG
Prednost te sladice je tudi ta, da jo lahko pripravimo vnaprej.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 45, 7. november, 2023.