Sestavine
- 1 buča maslenka (butternut)
- 250 g mlade špinače ali mešane listnate solate (radič, endivja, rukola ...)
- 200 g fete
- 2 žlici pinjol (ali bučnih semen)
- sol, muškatni orešček
Za polivko:
- 1 žlica medu
- ½ žličke gorčice
- sol
- kis – po okusu
- nekaj žlic olivnega olja
Priprava
1. Bučo olupimo, odstranimo semena, jo zrežemo na kocke in damo na pekač, obložen s peki papirjem. Posolimo, popršimo z mletim muškatnim oreškom in pokapljamo z olivnim oljem. Pečemo jo na 185 stopinjah Celzija 30 minut. Vmes enkrat premešamo, da bo lepše in enakomerneje zapečena.
2. Medtem pripravimo polivko. V skodelico damo med, gorčico in sol ter z metlico za stepanje zmešamo. Počasi med mešanjem prilivamo olivno olje, da nastane gladka omaka. Po okusu dodamo še žlico ali dve kisa.
3. Špinačo, rukolo ali drugo zeleno solato očistimo in operemo, v skledi jo zmešamo s polivko. Dodamo na kocke zdrobljeno feto, popečene pinjole in pečeno bučo. Če želimo, čez potresemo še žlico ali dve posušenih brusnic.
NAMIG
Za solato potrebujemo le skodelico ali dve na kocke narezane buče. Kar nam je ostane, spravimo in uporabimo za juho, njoke ali kakšno drugo bučno jed.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 42, 17. oktober, 2023.