Nasveti

Iz babičine shrambe: Solata s pečeno bučo

Metka McCully Žigon
20. 10. 2023, 08.00
Deli članek:

Jeseni kraljujejo zdrave in okusne buče. Iz njih lahko pripravimo številne jedi, od slanih do sladkih. Pečeno bučo pri nas radi jemo v solati skupaj z zeleno listnato zelenjavo. Da je bolj zanimivo in okusno, jo obogatimo s feto, pinjolami in še čim po trenutnem navdihu. Taka solata je lahko kar samostojen obrok, bolj lačni pa si zraven pripravijo še kaj. Recept: METKA McCULLY ŽIGON foto: SHUTTERSTOCK

Shutterstock
Solata s pečeno bučo

Sestavine

  • 1 buča maslenka (butternut) 
  • 250 g mlade špinače ali mešane listnate solate (radič, endivja, rukola ...)
  • 200 g fete
  • 2 žlici pinjol (ali bučnih semen)
  • sol, muškatni orešček

Za polivko:

  • 1 žlica medu
  • ½ žličke gorčice
  • sol
  • kis – po okusu   
  • nekaj žlic olivnega olja

Priprava
1. Bučo olupimo, odstranimo semena, jo zrežemo na kocke in damo na pekač, obložen s peki papirjem. Posolimo, popršimo z mletim muškatnim oreškom in pokapljamo z olivnim oljem. Pečemo jo na 185 stopinjah Celzija 30 minut. Vmes enkrat premešamo, da bo lepše in enakomerneje zapečena.

2. Medtem pripravimo polivko. V skodelico damo med, gorčico in sol ter z metlico za stepanje zmešamo. Počasi med mešanjem prilivamo olivno olje, da nastane gladka omaka. Po okusu dodamo še žlico ali dve kisa.

3. Špinačo, rukolo ali drugo zeleno solato očistimo in operemo, v skledi jo zmešamo s polivko. Dodamo na kocke zdrobljeno feto, popečene pinjole in pečeno bučo. Če želimo, čez potresemo še žlico ali dve posušenih brusnic.

NAMIG
Za solato potrebujemo le skodelico ali dve na kocke narezane buče. Kar nam je ostane, spravimo in uporabimo za juho, njoke ali kakšno drugo bučno jed.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 42, 17. oktober, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Zanimivosti

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu

rep49-2024_naslovka
Zanimivosti

Lovci na upokojence: politična ozadja upokojenskih strank Vlada Dimovskega, Karla Erjavca in Pavla Ruparja

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih

Foto 1
Zanimivosti

25 let Božičnega jogurta Zelene doline prinaša praznično knjigo Skrivnostni božični recept

image0
Pohitite

Le še 500 vstopnic za Aktualov rojstnodnevni koncert

par, odnosi, prepir
Partnerstvo

Rutina in samoumevnost sta eni najpogostejših uničevalk odnosov