Sestavine
fižol
kost suhih reber
korenje
zelena (gomolj in zelenje)
koleraba
čebula
česen
lovorov list
peteršilj
kumina
muškatni orešček
šetraj
žlica olivnega olja
pasiran paradižnik
testenine po želji
Priprava
1. Zvečer namočite fižol. Zjutraj ga odcedite in splaknite, prevrite in spet odcedite, zato da ne bo pozneje težav z vetrovi.
2. Fižol dajte kuhat s kostjo suhih rebrc in zraven dodajte še korenje, zeleno (gomolj in zelenje), kolerabo, čebulo, česen, lovorov list in peteršilj.
3. Začinite s kumino, muškatnim orehom, šetrajem in na koncu dodajte še žlico olivnega olja.
Kuhajte na nizkem ognju in pokrito eno uro.
4. Ko je vse skupaj skuhano, spasirajte (pred tem pa odvzemite nekaj fižola za solato, odstranite kost in lovorov list).
5. K spasirani masi dodajte še nekaj vode, prevret spasiran paradižnik in pašto po želji (polžki, nadrobljeni špageti ali kuhan ješprenj). Vse skupaj zavrite, dokler ni pašta kuhana.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 42, 17. oktober, 2023.