Krompirjeve palačinke z gobami, blitvo in jajcem
Sestavine
800 g krompirja
7 jajc
sol
sveže mlet poper
mleta kumina
7 strokov česna
majaron
130 g gladke moke
olje za cvrtje
100 g jurčkov (ali šampinjonov)
4 žlice olivnega olja
blitva
Priprava
1. Krompir olupite in na grobo naribajte v skledo. Dodajte tri jajca, sol in poper, začinite z mleto kumino, petimi stroki strtega česna in majaronom.
2. Vmešajte moko in dobro premešajte. V ponvi segrejte olje, z žlico nanesite testo in ga razporedite v palačinko. Na vsaki strani pecite približno pet minut.
3. Ko krompirjeve palačinke porjavijo, jih položite na pekač. Gobe in preostali česen narežite na rezine, prepražite na oljčnem olju, malce posolite in razporedite po krompirjevih palačinkah.
4. Na koncu okrasite z listi blitve ali špinače in na vsako krompirjevo palačinko razbijte po eno jajce. Približno 10 do 15 minut pecite pri 160 °C.
Krepka juha s česnovim pridihom
Sestavine
500 g govedine s kostmi
2 čebuli
2 manjša korenčka
1 korenina peteršilja
začimbe za juho
10 zrn črnega popra
3 lovorovi listi
1 žlica masti
1 glava česna
ščepec majarona
sol
mlet črni poper
2 žlici olja
3 rezine kruha
Priprava
1. Meso, eno olupljeno čebulo, očiščen peteršilj in korenje dajte v lonec, dodajte začimbe ter zalijte z dvema litroma hladne vode.
2. Počasi kuhajte na nizkem ognju, dokler se meso popolnoma ne zmehča. Nato juho precedite skozi cedilo.
3. Drugo čebulo olupite in zelo na drobno sesekljajte. V ponvi segrejte mast in prepražite čebulo, da porumeni.
4. Čebulno osnovo prelijte s čisto juho. V juho dodajte nariban oziroma iztisnjen ali čisto na drobno sesekljan česen in majaron. Pustite, da zavre, ter začinite s soljo in poprom.
5. Rezine kruha na olju popecite, da se na obeh straneh zlatorjavo obarvajo.
6. Popečen kruh narežite na kocke in jih tik pred serviranjem položite v vročo juho.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 42, 17. oktober, 2023.