Nasveti

Zdrav obrok je videti pisano: Obarvajmo svoje jedi

Lara Jelen
14. 10. 2023, 08.00
Deli članek:

Prehranski strokovnjaki svetujejo, da v svoje obroke vključimo hrano različnih barv. Zdrav obrok je videti pisano, tudi kadar je na jedilniku meso. Predvsem pa je v njem vedno nekaj zelenih živil, ki imajo čistilno vlogo, in rdeče zelenjave, ki je bogata z antioksidanti ter naš naravni varnostnik.

Profimedia
Zeleno, rdeče, pisano

Enolončnica s svinjino, čičerko in olivami

Sestavine

približno 4 žlice olivnega olja

1 čebula

3 stroki česna

2 žlički mlete sladke paprike

sol

mlet črni poper

400 g sesekljanega paradižnika

približno 300 ml zelenjavne juhe

400 g vložene čičerke

400 g svinjskega mesa

100 g zelenih oliv

limonin sok po okusu

pest sesekljanega peteršilja

Profimedia
Enolončnica s svinjino, čičerko in olivami

Priprava

1. Čebulo in česen olupite ter ju na fino nasekljajte. Svinjsko meso očistite in narežite na kocke.

2. V loncu segrejte olje ter na njem popražite čebulo in česen. Dodajte meso in prepražite. Dodajte mleto papriko.

3. Posolite, poprajte, zalijte s paradižnikom v pločevinki in malo juhe ter počasi dušite. Po potrebi dodajte juho.

4. Ko je meso mehko, v lonec dodajte odcejeno čičeriko in olive ter kuhajte še 10 minut. Na koncu jed po potrebi dodatno začinite s soljo, poprom in limoninim sokom ter vmešate sesekljan peteršilj.

Mesni polpeti s paradižnikom in mocarelo

Sestavine

1 čebula

2 stroka česna

oljčno olje

600 g mletega mesa

1 jajce

1 žlica paradižnikove mezge

sol

mlet črni poper

drobtine za zgostitev

800 g krompirja

1 žlica mlete paprike

1–2 vejici rožmarina

2 paradižnika

150 g mocarele

približno 2 žlici bazilikinega pesta

Profimedia
Mesni polpeti s paradižnikom in mocarelo

Priprava

1. Olupite čebulo in česen, ju na drobno sesekljajte in prepražite na malo olja. Pustite, da se mešanica ohladi.

2. V skledo dajte mleto meso. Dodajte čebulo in česen, jajce, paradižnikovo mezgo, sol ter poper. Vse skupaj dobro premešajte in po potrebi zgostite z drobtinami.

3. Krompir očistite, narežite na kose in v osoljeni vodi kuhajte skoraj do mehkega. Odcedite. Nato krompirju dodajte mleto papriko, sesekljane listke rožmarina in malo olja. Začinite s soljo in poprom.

4. Iz mesne mešanice oblikujte 8 mesnih kroglic, jih malo sploščite in razporedite na namaščen pekač. Dodajte krompir. Vse skupaj pecite v pečici približno 15 minut na 180 °C.

5. Nato na vsako mesno kroglico položite rezino paradižnika in mocarele. Pekač vrnite v pečico in pecite še 15 minut. Pred serviranjem mesne kroglice pokapajte s pestom.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 41, 10. oktober, 2023.

Mateja Jordovič Potočnik
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Zanimivosti

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu

rep49-2024_naslovka
Zanimivosti

Lovci na upokojence: politična ozadja upokojenskih strank Vlada Dimovskega, Karla Erjavca in Pavla Ruparja

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih

Foto 1
Zanimivosti

25 let Božičnega jogurta Zelene doline prinaša praznično knjigo Skrivnostni božični recept

image0
Pohitite

Le še 500 vstopnic za Aktualov rojstnodnevni koncert

par, odnosi, prepir
Partnerstvo

Rutina in samoumevnost sta eni najpogostejših uničevalk odnosov