Enolončnica s svinjino, čičerko in olivami
Sestavine
približno 4 žlice olivnega olja
1 čebula
3 stroki česna
2 žlički mlete sladke paprike
sol
mlet črni poper
400 g sesekljanega paradižnika
približno 300 ml zelenjavne juhe
400 g vložene čičerke
400 g svinjskega mesa
100 g zelenih oliv
limonin sok po okusu
pest sesekljanega peteršilja
Priprava
1. Čebulo in česen olupite ter ju na fino nasekljajte. Svinjsko meso očistite in narežite na kocke.
2. V loncu segrejte olje ter na njem popražite čebulo in česen. Dodajte meso in prepražite. Dodajte mleto papriko.
3. Posolite, poprajte, zalijte s paradižnikom v pločevinki in malo juhe ter počasi dušite. Po potrebi dodajte juho.
4. Ko je meso mehko, v lonec dodajte odcejeno čičeriko in olive ter kuhajte še 10 minut. Na koncu jed po potrebi dodatno začinite s soljo, poprom in limoninim sokom ter vmešate sesekljan peteršilj.
Mesni polpeti s paradižnikom in mocarelo
Sestavine
1 čebula
2 stroka česna
oljčno olje
600 g mletega mesa
1 jajce
1 žlica paradižnikove mezge
sol
mlet črni poper
drobtine za zgostitev
800 g krompirja
1 žlica mlete paprike
1–2 vejici rožmarina
2 paradižnika
150 g mocarele
približno 2 žlici bazilikinega pesta
Priprava
1. Olupite čebulo in česen, ju na drobno sesekljajte in prepražite na malo olja. Pustite, da se mešanica ohladi.
2. V skledo dajte mleto meso. Dodajte čebulo in česen, jajce, paradižnikovo mezgo, sol ter poper. Vse skupaj dobro premešajte in po potrebi zgostite z drobtinami.
3. Krompir očistite, narežite na kose in v osoljeni vodi kuhajte skoraj do mehkega. Odcedite. Nato krompirju dodajte mleto papriko, sesekljane listke rožmarina in malo olja. Začinite s soljo in poprom.
4. Iz mesne mešanice oblikujte 8 mesnih kroglic, jih malo sploščite in razporedite na namaščen pekač. Dodajte krompir. Vse skupaj pecite v pečici približno 15 minut na 180 °C.
5. Nato na vsako mesno kroglico položite rezino paradižnika in mocarele. Pekač vrnite v pečico in pecite še 15 minut. Pred serviranjem mesne kroglice pokapajte s pestom.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 41, 10. oktober, 2023.