Grozdje, sploh temno, je znano po bogastvu resveratrola, izjemno koristnega antioksidanta. Dobro učinkuje na srce, imunsko odpornost, ohranja mladosten videz, po neki študiji bi lahko celo zaviral razvoj demence. »Letošnje leto bo z njim še posebej bogato zaradi slabega vremena, saj se začne resveratrol intenzivno tvoriti, kadar je grozdje poškodovano od toče ali pa mu grozijo plesni. Zaradi pogostih neurij je bilo letos dobesedno prisiljeno, da je proizvajalo več tega izjemnega antioksidanta, saj se je tako reševalo. Res je, da bomo imeli malo več dela, da grozdje očistimo, a tisto, kar je uspelo ostati zdravo, je veliko bolj napolnjeno z vitamini in drugimi snovmi, ki jih potrebujemo. Vsekakor se nam splača iz zdravih grozdov, sploh neškropljenih, narediti tudi sok in marmelado, ne samo vino,« poudarja Lončarjeva.
Grozdje za sok toplotno obdelajmo
»Od soka bomo imeli največ, če ga naredimo v sokovniku na paro. Če želimo, da se iz grozdja izloči resveratrol, je namreč zelo pomembno, da grozdje toplotno obdelamo. Pazljivo ga ločimo od peclja, odstranimo vsako poškodovan, nezrelo ali gnilo jagodo, iz preostalih naredimo sok. Ko grozdje zavre, ga zmečkamo, lahko z mečkalnikom za krompir, da iz plodov izteče čim več soka. Tega precedimo in pretočimo v drugo posodo, dobro premešamo, saj je včasih struktura soka na dnu povsem drugačna kot na vrhu, ter segrejemo na 75 stopinj Celzija. Preden ga natočimo v steklenice (segrejemo jih v pečici na sto stopinjah Celzija), preverimo okus. Če se nam zdi prekisel, lahko dodamo ščepec soli, ki bo uravnala občutek kislosti.«
Slastna marmelada
»Ko imamo sok varno zaprt v steklenicah, se lahko lotimo uporabe gošče, ki je ostala. Resda zahteva malo več dela, vendar lahko iz nje pripravimo odlično in tudi zelo zdravilno marmelado, še posebno z dodatkom začimb. Vse tiste (janež, klinčki, cimet, pomarančna lupinica in rum), ki jih dodamo v kuhano vino, so perfektne tudi za v grozdno marmelado. Raje dodajmo več začimb in nič ali minimalno sladkorja. Marmelado segrejemo na 75 stopinj Celzija ter zapremo v čiste in ogrete kozarce. Božanski in zdrav shranek bo v ozimnici počakal od dve do tri leta.«
Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 37, 12. september, 2023.