Nasveti

Janina zdravniška linija: Podedovana psihična bolezen?

Uredništvo
16. 9. 2023, 07.00
Deli članek:

'To, da je za nekaj dni izginil v neznano, se vrnil sestradan, ranjen in izgubljen, zgovorno priča, da je v hudi stiski in si ne zna oziroma si ni sposoben pomagati.'

profimedia
Fotografija je simbolična

"Pozdravljeni! Sin je star 38 let in so se mu začele pojavljati težave. Jih je kar nekaj. Razšla sta se s punco in je bil precej depresiven. Potem je za nekaj dni izginil, nobenemu se ni javljal, nobeden ni vedel, kaj je z njim. Po nekaj dneh je prišel v stanovanje brez dokumentov, izstradan, ni znal povedati, kje je bil. Bil je s steklom porezan po podplatih in rokah. Na Urgenci v Ljubljani so mu očistili rane in dobil je zdravilo za umiritev in spanje. Ne spomnim se točno, katero. Zdaj je na bolniški. Ampak težava je v tem, da kljub pomoči in razlagam ne ureja svojega statusa, kadar se slabše počuti, ne odpira vrat in ne odgovarja na klice. Ve, da v službi lahko dobi odpoved, pa ne ukrepa. Kar naprej ga kličem, sprašujem in silim, naj se že enkrat vzame v roke ter naredi sam vse, kar je potrebno.
Ima občutek, da ga preganjajo in mu želijo škodovati. Ne ve pa, kdo. Dogovori se, obljubi, naredi pa malo ali nič. Ve, da potrebuje pomoč in strokovno osebo, da mu razjasni in pomaga naprej. Pripravljen je tudi na to. Noče pa v nobeno ustanovo na zdravljenje. Moram povedati, da je njegov oče imel v mladosti težave, mladostno shizofrenijo. A je uspešno doštudiral in delal. Ali je mogoče, da se bo tudi pri sinu pojavilo kaj takega? Prosim za konkretne odgovore in napotitve. Kam naj se obrne in h komu? Dela in živi v Ljubljani."

revija jana
Vida Drame Orožim

- Zaskrbljena mama Marija

Draga gospa Marija, zelo dobro, da ste naslovili vprašanje na Jano. Za težave vašega sina, kot ste jih opisali, je res težko dobiti pravi odgovor in napotek.

Zelo verjetno je imel že dlje težave, a jih je nekako kompenziral. Razhod s partnerko pa je bil sprožilni dejavnik, ki mu je zrušil življenje.

To, da je za nekaj dni izginil v neznano, se vrnil sestradan, ranjen in izgubljen, zgovorno priča, da je v hudi stiski in si ne zna oziroma si ni sposoben pomagati. Na vaša opozorila, da bo izgubil službo, da mora urediti dokumente, ki jih nima več, obljublja, da bo vse naredil, a ne naredi nič. Vse to govori, da je v težkem stanju, ki mu vi sami ne boste kos. Tudi njegovi občutki, da ga preganjajo, pričajo o resni duševni stiski ali celo odkrivajo duševno bolezen, ki doslej še ni bila diagnosticirana in ustrezno zdravljena. Podatek, da je bil njegov oče bolnik s shizofrenijo, le še potrjuje verjetnost, da je resno bolan.

Svetujem, da se čim prej oglasite pri njegovem družinskem zdravniku. Razložite mu, da nujno potrebujete napotnico za psihiatrično obravnavo, ker gre najverjetneje za psihotično stanje. To je stanje, ko bolnik izgubi stik z realnostjo in živi v blodnjavem svetu. Zdravnika prosite, naj mu odpre bolniški stalež za nazaj, od dneva, ko ni šel v službo. Konec meseca mora zdravnik odposlati dokumente za obračun boleznine. To naredite takoj!!!

S to napotnico pojdite v Klinično bolnišnico za psihiatrijo Ljubljana v Polju. Kolikor sem obveščena, so tam pripravljeni na intervencije za take primere. Povejte, da mu ni mogoče nič dopovedati in da noče nikamor na zdravljenje. Če bodo presodili, da gre za življenjsko ogroženost, lahko na njihov predlog ukrepa tudi policija.

Med tem časom ga skušajte pregovoriti, naj gre vsaj na pregled, da bo dobil ustrezno terapijo in navodila. Pri tem vztrajajte vsak dan, potrpežljivo in prijazno.

Ne pozabite iti v njegovo službo k nadrejeni osebi in ji razložiti, v kakšnem stanju je vaš sin. Povejte, da ste pri zdravniku uredili odprtje staleža. Prosite jih tudi, če ima kakega sodelavca, ki mu zaupa in bi ga lahko pregovoril za sodelovanje pri zdravljenju.

Svetujem vam, da se poskusite umiriti, ne izgubljajte živcev, bodite vztrajni in prijazni. Zdravnico pa prosite, naj še vam predpiše kako pomirilo, da boste zmogli vztrajati in na neki način rešiti sinovo situacijo.

Verjemite, vsaka stvar se reši z vztrajnostjo in potrpljenjem. Če boste imeli zraven še občutek, da bo vse dobro, boste zmagali.

Želim vam veliko poguma, ki ga zmore vsaka mama za svojega otroka.

Lep pozdrav,

Vida Drame Orožim

Jana
Janina zdravniška linija

Veseli bomo vaših vprašanj, pričakujemo jih na elektronskem naslovu: jana@media24.si; pa tudi navadna pisma so še vedno dobrodošla, na naslovu: revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje. Vprašanje pošljite s pripisom JANINA ZDRAVNIŠKA LINIJA, če želite odgovor točno določene zdravnice, pripišite njeno IME. Obvezno pa pripišite tudi ŠIFRO, pod katero bosta objavljena vprašanje in odgovor, da ne razkrivamo občutljivih osebnih podatkov.

Odgovarjajo in svetujejo:

Miroslava Cajnkar Kac, specialistka šolske medicine

Prim. Jasna Čuk Rupnik, specialistka pediatrije

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Alenka Höfferle Felc, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine

Prim. Mojca Kos Golja, specialistka interne medicine in revmatologije

Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije

Metka Marković Lesjak, specialistka splošne medicine

Tatjana Zorko, specialistka kardiologije in psihoterapevtka

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste