Sestavine
- 7 srednje velikih paprik, najbolje sorte babura
- 250 gramov mešanega mletega mesa
- 200 gramov riža
- 2 jajci
- večja čebula
- malo svežega peteršilja
- zvrhana žlička soli
- 1/2 žličke sveže mletega popra
- 3 stroki česna
- lahko tudi malo biogete ali domače vegete
Omaka
- 700 ml paradižnikovega pireja
- žlica paradižnikovega koncentrata
- žlica rjavega sladkorja
- žlička soli
- mlačna voda
- lovorov list
Priprava
1. Čebulo na drobno narežemo in jo svetlo popražimo na oljčnem, repičnem ali sončničnem olju. Med praženjem jo lahko malo solimo, da se prej razpusti.
2. Dodamo drobno nasekljan česen in popražimo le toliko, da zadiši. Ohladimo.
3. Mletemu mesu dodamo riž, praženo čebulo in vse druge sestavine. Dobro premešamo, posolimo in popramo.
4. Paprikam previdno odrežemo zgornji del in odstranimo semena. Odstranimo tudi notranje mehke bele predelne stene, nato jih nadevamo.
5. Polnjene paprike damo v večjo posodo in prilijemo malo vode, da se ne bodo prijele. Zalijemo s paradižnikovim pirejem. Dodamo še sol, lovorov list, malo sladkorja, paradižnikov koncentrat in kuhamo eno uro na šibkem ognju. Postrežemo jih s pire krompirjem ali kosom kruha.
Recept je bil objavljen v reviji Jana, št. 36, 5. september, 2023.