Kuhanje jo sprošča in se ji zdi prijeten pobeg od vsakdana. Predvsem pa uživa, ker s hrano razveseljuje druge. Druženje ob skupnem kosilu ali večerji lahko še posebej poveže družino in prijatelje, je prepričana. Kozice s česnom in čilijem so odlična topla predjed ali lahka samostojna jed, če jih zmešamo s testeninami.
Sestavine
• 1 kg kraljevih kozic
• 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
• 1 dl suhega belega vina
• 4 stroki česna
• čili
• peteršilj
• sol
• poper
Priprava
1. Velike kozice očistimo – odstranimo jim lupine, pustimo samo konico repkov. Nežno odstranimo tudi temno črevo od zgornjega proti spodnjemu delu. Nato jih operemo in osušimo s papirnatimi brisačkami.
2. Olupimo česen in ga zrežemo na tanke rezine, sesekljamo peteršilj ter na drobno sesekljamo čili (namesto svežega lahko vzamemo posušenega).
3. Kozice v posodi začinimo s soljo in poprom, polijemo z oljčnim oljem ter potresemo s česnom, čilijem in peteršiljem. Damo v hladilnik in pustimo marinirati nekaj ur.
4. V ponvi na srednji temperaturi segrejemo oljčno olje. Na segreto maščobo stresemo še malo česna in ga pražimo toliko časa, da zadiši. Dodamo repke kozic in jih po okusu še začinimo s soljo.
5. Med mešanjem pražimo še 5 minut oziroma toliko časa, da postanejo repki lepe rožnate barve. Na koncu prilijemo belo vino in še minuto pustimo na ognju. Kozice ponudimo z (opečenimi) kruhki.