Nasveti

Potenje za začetnike

Jelka Sežun, jelka.sezun@jana.si
4. 9. 2023, 06.00
Deli članek:

Kdaj, če ne zdaj, v sezoni znojenja, je dober trenutek, najboljši trenutek, da se pogovarjamo o potenju? Znanost neutrudno dela za mučenike, ki se veliko in smrdljivo znojijo.

Shutterstock
Ste vedeli, da botoks tudi odlično preprečuje znojenje?

Čeprav je naš vsakdanji spremljevalec, je znoj ena najmanj raziskanih telesnih tekočin in o njem vemo vse premalo. Knjiga Sarah Everts The Joy of Sweat skuša to vsaj malo popraviti. Ko preklinjate znojne potočke, ki vam tečejo izpod las, kapljajo z nosa in zoprno mezijo po hrbtu, se spomnite, da je pot pravzaprav dragoceno darilo narave človeštvu – čeprav se potijo tudi drugi sesalci, imajo ljudje od dva do štiri milijone eksokrinih znojnih žlez (žlez z zunanjim izločanjem), desetkrat več kot šimpanzi, na primer – in ker imamo tudi tanjše dlake, pot s kože laže izhlapeva, kar ohlaja telo. V učinkovitosti hlajenja s potenjem smo »supersila,« pravi avtorica. V pradavnini nam je prav ta naša sposobnost ohlajanja omogočala, da smo lovili tudi v najbolj vročem delu dneva, ko so se drugi, bolj dlakavi, manj potni sesalci pregreti zgrudili v senci, in smo bili tako ljudje uspešnejši. Anhidroza, pomanjkljivo znojenje ali nesposobnost znojenja, je lahko smrtno nevarna, na primer zaradi vročinske kapi. Je pa znojenje, tudi če se vam zdi moteče, še vedno manj zoprno kot načini, s katerimi se hladijo nekatere druge živalske vrste – štorklje se pokakajo po nogah, tjulnji se polulajo na skale potem pa v lužico pomočijo trebuh in plavuti.

Dolge gate v vesolju

Nesporno pa drži, da je potenje velika nadloga v vesolju. Ker ni težnosti, znoj ostane na koži, dokler ga ne obrišete. Kar še gre, če ste v vesoljski postaji, ampak zunaj nje … Kar vprašajte astronavte! Nekdanji astronavt Mike Massimino ima izkušnjo iz prve roke: »Znoj v vesolju ne kaplja s telesa, ker tam ni težnosti. … Sprehod po vesolju je pravi športni podvig. Ponavadi traja okrog šest ur in pol, ves čas si v gibanju. Zato se nabere kar precej potu.« Stvar rešujejo s hlajenim perilom – nekakšnimi dolgimi spodnjicami, po katerih so speljane cevi z vodo, ki hladijo. Pod vesoljsko obleko astronavti nosijo tkanine, ki vpijajo znoj, na primer rokavice in vpojni trak okrog glave. Kar pa včasih še vedno ni dovolj – Mike se spominja, kako je znoj nekoč zašel v kapo z vgrajenimi slušalkami in mu povzročil težave pri komunikaciji.

V vesoljski postaji voda visi v zraku, da bi preprečili kondenzacijo, jo morajo zbirati. S potenjem in dihanjem se je nabere okrog liter in pol na osebo na dan, to je polovica vse nabrane vode. Druga polovica je urin. Vso zbrano tekočino očistijo in reciklirajo v pitno vodo. Na zdravje!

Kdo se bolj poti? 

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 35, 29. avgust, 2023.

Estrada

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste