Nasveti

Jedi, ki nasitijo: Lakota pod kontrolo

Lara Jelen
27. 8. 2023, 08.00
Deli članek:

Poleti nadvse teknejo solate, a tu in tam se nam zahoče tudi česa konkretnega in nasitnega. Takrat nam bodo prišli prav naslednji recepti Sanje Gačnik, ustvarjalke kulinaričnega bloga Lasanja.

SANJA GAČNIK, lasanja.si
Jedi, ki nasitijo

Ocvrti kaneloni s porom in gobami

Sestavine

Palačinke

  • 2 jajci
  • 300 g moke
  • 650 ml mleka
  • 2 JŽ olja
  • ščep soli

Nadev

  • 2 srednji čebuli
  • 250 g pora
  • 400 g svežih gob (šampinjonov, bukovih ostrigarjev …)
  • 4 stroki česna
  • 1 ČŽ sladke paprike
  • sol in poper

Bešamel

  • 50 g masla
  • 2 JŽ moke (40 g)
  • 350 ml mleka
  • sol, poper, malo muškatnega oreščka

Drugo

  • moka, jajca in drobtine za paniranje

    SANJA GAČNIK, lasanja.si
    Ocvrti kaneloni s porom in gobami

Priprava

  1. Najprej se lotimo priprave palačink. V posodo damo moko in ji primešamo vse preostale sestavine. Masa naj bo malce bolj tekoča. Pustimo, da počiva približno 30 minut. Nato na vroči ponvi spečemo palačinke, naj bodo čim tanjše.
  2. Za nadevnasekljamo čebulo, por narežemo na kolobarje, gobe na koščke, česen pa stremo. Na nekaj žlicah olja najprej prepražimo čebulo, dodamo gobe in še malo prepražimo.
  3. Sledi por, na koncu pa še česen in vse začimbe. Pražimo še 5 minut, da zelenjava ovene.
  4. Za bešamel v loncu stopimo maslo in mu dodamo moko. Z metlico dobro premešamo in na srednjem ognju pražimo 1–2 minuti. Nato dodamo mleko, toplo ali hladno, in dobro premešamo. Glede na temperaturo mleka kuhamo 1–4 minute, da bešamel postane gost in kremast. Dodamo mu še začimbe in ga vlijemo k nadevu.
  5. Sestavimo:v vsako palačinko damo po 1 zajetno jušno žlico nadeva, prepognemo z obeh strani, da ne bo uhajal, in tesno zvijemo. Da se kanelon med cvrtjem ne bo odprl, vsakega ‘zašijemo’ z dvema zobotrebcema.
  6. Vsak kanelon povaljamo v moki, jajcih in na koncu še v drobtinah. Ocvremo jih v vročem olju, približno 3 minute na eni strani.
  7. Postrežemo takoj, bodisi z malo limone, tatarske omake, salse, krompirjeve ali pa kakšne druge solate.

NAMIG

Če imate doma kaj ostankov sira, ga lahko naribanega posujete po nadevu za še boljši okus.

SANJA GAČNIK, lasanja.si
BBQ rebrca s čilijevo omako

BBQ rebrca s čilijevo omako

Sestavine

Začimbna mešanica

  • gorčica
  • dimljena in sladka paprika v prahu
  • česen v prahu
  • čebula v prahu
  • sol in poper

Glazura

  • BBQ omaka
  • 2–4 JŽ čilijeve omake   

In še glavna sestavina

  • 1,2–1,5 kg svinjskih reber s kostjo

Priprava

  1. Svinjska rebra obrišemo s papirnato brisačo in po potrebi odstranimo membrano. Z obeh strani jih premažemo z gorčico in po celoti dobro začinimo z vsemi začimbami.
  2. Začimbe z rokami nekoliko vtremo v meso. To lahko storimo že zjutraj in meso do peke postavimo v hladilnik, da se bo počasi mariniralo.
  3. Rebra postavimo v pekač in pečemo 3 ure na 175 °C.
  4. V posodici združimo sestavini za glazuro in z njo premažemo meso. Za nekaj minut vrnemo v pečico, da omaka karamelizira.
  5. Postrežemo s krompirčkom in svežo sezonsko zelenjavo.

NAMIG

Skrivnost mehkih in sočnih reber je preprosta: marinada in dolgo pečenje. Marinada zato, ker v njej počiva meso, da vsrka vse okuse in postane še bolj neustavljivo slastno. Nato pa ga preprosto damo na žar ali pečico ter počasi pečemo – v smokerju lahko rebrca pečete tudi po 10–12 ur, a bodo takisto dobra, če jih počasi pečete v pečici nekje 3 ure.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 34, 22. avgust, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Estrada

jasna-jutri-1
Z Jasno in glasno!

Aleksander Pozvek: »Raay je kot avto - strošek, bit pa mora!«

Eminem
Stara 69 let

Umrla je Debbie Nelson, mama raperja Eminema

praznicne-lucke, kranj
Tradicionalno

FOTO: Kranj zažarel v prazničnih lučkah

Charlotte
Talent

Princesa Charlotte in kraljica Elizabeta imata skupnega več kot le zunanjo podobnost

Ansambel bratov Poljanšek z Rudijem Poljanškom v ozadju.
50. letnica

Koncert Veselo v Kamnik – na Veseljaku to nedeljo ob 20.00

svetlana-makarovic, presernova-nagrada
Po četrt stoletja

Foto: Svetlana Makarovič »končno« prejela Prešernovo nagrado

Zanimivosti

odeja, dišeča odeja, sproščanje
Osvežitev doma

S temi nasveti boste pregnali neprijeten vonj z odeje in pregrinjala

2024_11_21_LFT_GM108_Malt_WEB_120-1024x683
Zanimivosti

Slovenske železnice prejele prestižno nagrado ETC, Rail Tourism Awards 2024

jezus
Kristijani ali judi?

Kdo so mesijanski judje, pripadniki vsega pol stoletja starega gibanja

dunaj, slovenske-železnice, praznična-mesta
Zanimivosti

Najlepši praznični izleti z vlakom

sušilna stroj, pralni stroj
Sušilni stroj

Previdno s sušenjem čipkastega perila in športne opreme

spomin, pozabljivost, demenca
Hujšamo

Dieta z zimsko hrano, ki izboljša razpoloženje in zašili sive celice