Ocvrti kaneloni s porom in gobami
Sestavine
Palačinke
- 2 jajci
- 300 g moke
- 650 ml mleka
- 2 JŽ olja
- ščep soli
Nadev
- 2 srednji čebuli
- 250 g pora
- 400 g svežih gob (šampinjonov, bukovih ostrigarjev …)
- 4 stroki česna
- 1 ČŽ sladke paprike
- sol in poper
Bešamel
- 50 g masla
- 2 JŽ moke (40 g)
- 350 ml mleka
- sol, poper, malo muškatnega oreščka
Drugo
- moka, jajca in drobtine za paniranje
Priprava
- Najprej se lotimo priprave palačink. V posodo damo moko in ji primešamo vse preostale sestavine. Masa naj bo malce bolj tekoča. Pustimo, da počiva približno 30 minut. Nato na vroči ponvi spečemo palačinke, naj bodo čim tanjše.
- Za nadevnasekljamo čebulo, por narežemo na kolobarje, gobe na koščke, česen pa stremo. Na nekaj žlicah olja najprej prepražimo čebulo, dodamo gobe in še malo prepražimo.
- Sledi por, na koncu pa še česen in vse začimbe. Pražimo še 5 minut, da zelenjava ovene.
- Za bešamel v loncu stopimo maslo in mu dodamo moko. Z metlico dobro premešamo in na srednjem ognju pražimo 1–2 minuti. Nato dodamo mleko, toplo ali hladno, in dobro premešamo. Glede na temperaturo mleka kuhamo 1–4 minute, da bešamel postane gost in kremast. Dodamo mu še začimbe in ga vlijemo k nadevu.
- Sestavimo:v vsako palačinko damo po 1 zajetno jušno žlico nadeva, prepognemo z obeh strani, da ne bo uhajal, in tesno zvijemo. Da se kanelon med cvrtjem ne bo odprl, vsakega ‘zašijemo’ z dvema zobotrebcema.
- Vsak kanelon povaljamo v moki, jajcih in na koncu še v drobtinah. Ocvremo jih v vročem olju, približno 3 minute na eni strani.
- Postrežemo takoj, bodisi z malo limone, tatarske omake, salse, krompirjeve ali pa kakšne druge solate.
NAMIG
Če imate doma kaj ostankov sira, ga lahko naribanega posujete po nadevu za še boljši okus.
BBQ rebrca s čilijevo omako
Sestavine
Začimbna mešanica
- gorčica
- dimljena in sladka paprika v prahu
- česen v prahu
- čebula v prahu
- sol in poper
Glazura
- BBQ omaka
- 2–4 JŽ čilijeve omake
In še glavna sestavina
- 1,2–1,5 kg svinjskih reber s kostjo
Priprava
- Svinjska rebra obrišemo s papirnato brisačo in po potrebi odstranimo membrano. Z obeh strani jih premažemo z gorčico in po celoti dobro začinimo z vsemi začimbami.
- Začimbe z rokami nekoliko vtremo v meso. To lahko storimo že zjutraj in meso do peke postavimo v hladilnik, da se bo počasi mariniralo.
- Rebra postavimo v pekač in pečemo 3 ure na 175 °C.
- V posodici združimo sestavini za glazuro in z njo premažemo meso. Za nekaj minut vrnemo v pečico, da omaka karamelizira.
- Postrežemo s krompirčkom in svežo sezonsko zelenjavo.
NAMIG
Skrivnost mehkih in sočnih reber je preprosta: marinada in dolgo pečenje. Marinada zato, ker v njej počiva meso, da vsrka vse okuse in postane še bolj neustavljivo slastno. Nato pa ga preprosto damo na žar ali pečico ter počasi pečemo – v smokerju lahko rebrca pečete tudi po 10–12 ur, a bodo takisto dobra, če jih počasi pečete v pečici nekje 3 ure.
Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 34, 22. avgust, 2023.