Če gre verjeti legendi, je osnovni recept za obrnjeno torto nastal v Franciji okoli leta 1880. Takrat sta v manjšem kraju južno od Pariza živeli sestri Tatin in vodili hotel. Ena je bila nadarjena za pisarniško delo, druga za kuhanje, zato sta si razdelili delo. Nekega dne je sestri v kuhinji delo ušlo iz rok. Pozabila je dokončati jabolčno pito. V ponvi so ostala karamelizirana jabolka, zato je na hitro pripravila mehko testo in ga preložila naravnost na sadje ter potisnila ponev v pečico. Ko je bila torta pečena, jo je obrnila na krožnik in karamelizirano sadje z dna je pristalo na vrhu sladice. Gostje so bili menda navdušeni, kuharica pa je postala slavna in danes se tako pripravljena torta povsod po svetu imenuje tarte tatin.
Pripravimo jo lahko z različnim sadjem. Ne le jabolka ali ananas, kot je to v našem primeru, naredimo jo lahko tudi iz marelic, hrušk, breskev, kutin, sliv, banan ali drugega sadja. V času bogate ponudbe lahko izberemo svoje najljubše sadje in torto postrežemo s kepico sladoleda. V testo lahko umešamo tudi žlico čokolade v prahu ali mlete orehe.
Sestavine (za pekač s premerom 25 cm)
200 g moke
50 g škroba
1 žlička cimeta
100 g sladkorja
80 g rjavega sladkorja
3 jajca
žlička pecilnega praška
1 ananas (ali 1 pločevinka že narezanega ananasa)
pest orehovih jedrc (po želji)
30 g stopljenega masla
ščepec soli
za karamelo
90 g sladkorja
nekaj kapljic limone
30 g masla
Priprava
1. Ananas razrežemo na okrogle rezine ali uporabimo že pripravljenega iz pločevinke (pred tem ga dobro odcedimo). Kose preložimo na dno pekača. V prazne prostore med kose sadja dodamo orehova jedrca (ali sadje po izbiri).
2. Naredimo karamelo: v posodo damo sladkor in ga pokapljamo z limoninim sokom, a le toliko, da je sladkor nekoliko vlažen in se sprime v grudice. Nato ga segrevamo in pazimo, da se ne zažge. Ko sladkor karamelizira, mu primešamo maslo ter ga pokapljamo po orehih na dnu pekača.
3. Pripravimo testo: iz beljakov naredimo čvrst sneg, rumenjake pa zmešamo s sladkorjem v gladko kremo. Nato kremi dodamo sneg in po žlicah vmešamo še presejano mešanico moke, škroba in pecilnega praška.
4. Ko je testo gladko in brez grudic, ga z žlico preložimo na sadje v pekaču. Površino pogladimo. Torto pečemo 25 minut pri temperaturi 180 stopinj, nato jo pustimo še 5 minut v pečici z izključeno temperaturo.
5. Na pekač položimo večji krožnik in ga obrnemo tako, da spodnja stran torte s sadjem pristane na vrhu. Ponudimo ohlajeno.