Nasveti

Janina zdravniška linija: Glavobol, vrtoglavica in šumenje v ušesih

Uredništvo
17. 6. 2023, 07.00
Posodobljeno: 17. 6. 2023, 16.40
Deli članek:

89-letno bralko Ivano že devet let pestijo glavoboli, omotica ter šumenje v ušesih. Svetuje Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije.

pofimedia
Glavobol

"Spoštovani,
stara sem 89 let in imam  težave z glavoboli, omotico ter šumenjem v ušesih, ki se vlečejo že devet let. Na slikanju (CT) glave sem bila že trikrat, vendar niso nič ugotovili. Nosim slušni aparat.
Opažam, da je glavobol povezan z mojim razpoloženjem. Kadar sem zaskrbljena, so bolečine in šumenje močnejši. Poleg tega se mi ves čas solzijo oči, čeprav si pomagam s kapljicami. Ponoči ne morem spati, zato sem čez dan utrujena. Hoja tudi ni več stabilna, včasih se mi kar stemni in padem. Proti bolečinam največkrat vzamem lekadol, ki ga najlažje prenesem. Prosim vas za nasvet in se vam že vnaprej zahvaljujem."
- Ivana

Mateja Jordovič Potočnik
Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Spoštovana gospa Ivana,

hvala za vprašanje in čestitam vam za dolgoživost, 89 let. Želim, da bo trajala še mnogo let, ter upam, da vam bo moj odgovor vsaj malo pomagal k boljšemu počutju in razpoloženju.

Težave, ki ste jih opisali – glavoboli, omotice, šumenje v ušesih, solzenje oči, nespečnost, dnevna utrujenost, nestabilna hoja, padci, ker se vam stemni – so v starosti kar pogoste. Zelo dobro ste opazili, da se poslabšajo, če ste slabo razpoloženi in zaskrbljeni. Menim, da lahko težave malo ukrotimo, saj trikratni negativni CT ne kaže kake hude okvare možganov, kar je dobro.

Vse navedene težave nakazujejo na slabo prekrvitev možganov. Ta je običajno pogojena z aterosklerozo ožilja. To pomeni, da so žilne stene obložene s plaki, oblogami iz maščobnih kapljic, kalcijevih kristalov in krvnih strdkov. Obloge se nalagajo na poškodovane žilne stene in zmanjšajo pretok krvi. Žilne stene postanejo zaradi tega tudi trše in niso več sposobne vzdrževati stabilnega krvnega tlaka. Zelo je pomembno, da se pazimo hitrih gibov glave, telesa, vstajanja s postelje – posebno zjutraj, tudi pri hoji smo nestabilni, omotični, lahko pademo. Zato vam svetujem, da zelo nadzorujete svoje gibanje. Odpovejte se hitrim kretnjam in gibom. Priporočam vam hojo z oporo.

Sklerotične žile lahko povzroče tudi glavobole, nespečnost in tinitus (šumenje v ušesih), zvišan krvni tlak in težko dihanje.
Verjetno ste opravili tudi druge preiskave. Mislim, da imate zelo dobro zdravnico, ki je vse že preverila. To sklepam po tem, da vas je poslala trikrat na CT glave.

Kakšen pa je vaš krvni tlak?

Svetujem, da si ga merite enkrat na teden zjutraj in zvečer ter si to zapisujete. Če je zvišan, svetujem terapijo za normalizacijo krvnega tlaka, in predvidevam, da bodo glavoboli prenehali. Tudi omotice in šumenje bodo manjši ali bodo celo izginili. Lekadol ima pri teh težavah samo kratkoročen učinek. Zdravila za tlak pa imajo dolgoročnega, znižajo tlak, glavobole in tudi druge težave. Glede vrtoglavic in omotic bi bilo smiselno opraviti tudi preiskave srca, vratnega ožilja, ščitnice ter pljuč.

Ker niste navedli pozabljivosti in ste napisali tako lepo pismo, menim, da ste psihično v dobri kondiciji. To je zelo vzpodbudno. Ali ste imeli pri pisanju kakšno pomoč?
Še veliko vprašanj imam za vas, da bi vam lahko natančneje odgovorila.

Med drugim je pomembno, s kom in v kakšnih razmerah živite, kakšne odnose imate z družinskimi člani, ali ste še sposobni za samostojno življenje, ali imate koga, ki vam pomaga pri vsakdanjih opravilih ...

Psihično stanje.

Če preiskave ne pokažejo kakih posebnih bolezenskih znakov, je lahko osnovni vzrok psihično stanje, navedli ste skrbi in nerazpoloženost. Zelo učinkovito olajšanje je odkrit pogovor s kompetentno osebo, ki ji lahko zaupate. Pogovor mora biti oseben, kjer lahko razvijete čutenje, živost. Telefonski ali spletni stiki ne posredujejo tistega pravega čutenja.

Še veliko drugega bi vam naštela, a glede na prejete podatke mislim, da sem prav sklepala: nimate kakšne težke bolezni. Zdi se mi, da kljub težavam še vedno radi živite, in tako je prav.

Za boljše spanje pa le vzemite kakšen petmiligramski sanval uro pred spanjem. Rezultate merjenja krvnega tlaka pokažite zdravnici, ki vam bo svetovala naprej. Če ste vznemirjeni, si lahko privoščite lexaurin 1,5 mg. Morda bi bilo koristno tudi razmisliti, če vaša duša ni pomirjena, da imate prikrito depresivno stanje in bi pomagal kakšen antidepresiv (morda zoloft 50 mg zjutraj). Tudi to vam vse lahko predpiše vaša zdravnica.

Vsi navedeni ukrepi, zdravila in psihična podpora bodo vaše težave omilili, morda celo odpravili. Zelo me bo veselilo, če boste z mojim odgovorom zadovoljni in boste lažje živeli naprej in slavili stoletnico.

Prisrčen pozdrav,

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Jana
Janina zdravniška linija

Veseli bomo vaših vprašanj, pričakujemo jih na elektronskem naslovu: jana@media24.si; pa tudi navadna pisma so še vedno dobrodošla, na naslovu: revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje. Vprašanje pošljite s pripisom JANINA ZDRAVNIŠKA LINIJA, če želite odgovor točno določene zdravnice, pripišite njeno IME. Obvezno pa pripišite tudi ŠIFRO, pod katero bosta objavljena vprašanje in odgovor, da ne razkrivamo občutljivih osebnih podatkov.

Odgovarjajo in svetujejo:

Miroslava Cajnkar Kac, specialistka šolske medicine

Prim. Jasna Čuk Rupnik, specialistka pediatrije

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Alenka Höfferle Felc, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine

Prim. Mojca Kos Golja, specialistka interne medicine in revmatologije

Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije

Metka Marković Lesjak, specialistka splošne medicine

Tatjana Zorko, specialistka kardiologije in psihoterapevtka

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste