Pretirano uživanje sladkorja je povezano s čezmerno težo in debelostjo, ki pesti skoraj 40 odstotkov svetovnega prebivalstva, tudi milijone otrok. Debelost veliko prispeva k nastanku s prehrano povezanih bolezni, ki so glavni vzrok za smrt po vsem svetu. Prenekateri sladkosnednež si zato pri hujšanju ali vzdrževanju teže pomaga z umetnimi sladili, ki imajo le malo ali sploh nič kalorij. Kratkoročno je to sicer res lahko učinkovito. Vsekakor uživamo preveč sladkorja, in če ga vsaj delno odstranimo iz prehrane, se bo to na tehtnici poznalo. A dr. Francesco Branca, direktor SZO za področje prehrane in njene varnosti, opozarja: »Intenzivna sladila nimajo hranilne vrednosti in niso esencialni del naše prehrane. Cilj za izboljšanje zdravja populacije bi zato moral biti privajanje na manj sladek okus hrane in pijač, s čimer bi morali začeti že v zgodnjem otroštvu, ali uživanje hrane z naravno prisotnimi sladkorji, kot so sadje, nesladkana hrana in pijača.«
Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 24, 13. junij, 2023.