Zgodba, kako sem po svojih kriterijih postal kralj rižote, je kar zanimiva, pravi Klemen. »Ena najljubših jedi mojega otroštva je bila rižota moje stare mame Micke, reees je naredila dobro in vedno sem si želel, da bi to jed tudi sam znal podobno dobro pripraviti. Pa sem poizkusil, enkrat, dvakrat, tretjič. Ko sem naredil tako gosto, da je žlica dobesedno stala pokonci v njej, pa mi je rekla: »Veš kaj, ... nehaj se matrat, škoda riža!«
Leta so tekla in dobil sem klic, če bi nastopal v reklami skupaj z Urško Fartelj, znano tudi kot 220 stopinj poševno. Scenarij je bil, da sem jaz vajenec, ki se uči, ona pa seveda mojstrica, ki me bo naučila kaj? Kuhaaati rižotooooo! Sem ji rekel: »Vsa čast, če ti uspe!« In ji je, ne morem verjet, korak za korakom. Zdaj znam narediti vrhunsko rižoto!« je ponosen.
Sestavine
- 1 čebula
- olje
- riž
- malo belega vina
- goveja juha
- maslo
- parmezan
- zelenjava in meso po želji
- sol in poper po okusu
Priprava
1. Najprej popražimo čebulo na olju. Sledi eden glavnih trikov: riž, ki ga ne splakemo, popražimo toliko, da postekleni, zaradi česar se rižota ne bo razkuhala. Potem dodamo malo belega vina, mešamo, da lepo izpareva in nato še eno ključno sestavino: govejo juho. Dodajamo je toliko, da riž ves čas lepo plava, in to mešamo in mešamo približno 18 minut.
2. Dodamo nekaj masla in parmezan, da je rižota lepo kremasta, seveda pa tudi zelenjavo ali meso po želji. Klemen ima rad piščanca, ki ga že prej malo popraži, in potem nekje vmes doda v rižoto, da se še malo skuha. Odlično kosilo je pripravljeno!
Recept je objavljen v reviji Jana, št. 19, 09.05.2023.