Špinačni zavitki s sušenimi paradižniki in sirom feta
Sestavine
- oljčno olje
- 2 stroka česna
- 300 g mlade špinače
- 50 ml smetane za kuhanje
- ščepec čilija
- sol po okusu
- mleti poper po okusu
- 1 zavitek listnatega testa
- 10 sušenih paradižnikov
- 200 g fete
- 1 jajce za premaz
- črni sezam za posipanje
Priprava
1. V ponvi na malo oljčnega olja prepražimo drobno sesekljan česen, dodamo špinačne liste in smetano ter pustimo, da se špinača nekoliko poduši. Začinimo s čilijem, soljo in poprom.
2. Ohlajen nadev razporedimo po razvaljanem listnatem testu, dodamo polovice sušenega paradižnika in na manjše kocke narezan sir feta. Testo previdno zvijemo, premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo s črnim sezamom.
3. Pečemo približno 30 minut na 200 °C, da se zlato rjavo obarva.
Sirov burek s koprivami
Pri založbi Kmečki glas je pred kratkim izšla dopolnjena izdaja kuharice Gozdna kuhinja. V njej avtorica Petra Kavšek z bralci deli svoje odlične recepte z brezplačnimi darovi, ki nam jih ponuja narava. Navdušil nas je njen sirovi burek s koprivami.
Sestavine
- zavitek vlečenega testa
- 500 g skute
- 2 žlici kisle smetane
- 1 jajce
- 250 g mladih koprivnih vršičkov
- 3 dl navadnega tekočega jogurta
- oljčno olje
- sol
Priprava
1. Mlade koprive očistimo, splaknemo in na hitro prevremo v rahlo osoljenem kropu. Odcedimo in grobo sesekljamo.
2. Skuto zdrobimo, dodamo kislo smetano, malo jogurta, koprive, rumenjak in zmes posolimo. Iz beljaka naredimo trd sneg ter ga previdno vmešamo v nadev.
3. Pekač namažemo z oljem, na dno damo dve plasti vlečenega testa in nanju naložimo nadev. Prekrijemo z eno plastjo testa in postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin. Na vrhu naj bosta dve plasti testa.
4. Vse skupaj prelijemo z jogurtom in pečemo v pečici pri 180 stopinjah približno 40 minut, da se jed lepo zapeče.
Šparglji v zeliščno-jajčni peni
»Divji šparglji veljajo za idealno hrano tistih, ki imajo težave s preveliko telesno težo. Pomagajo odstraniti iz telesa vse, kar se je čez zimo v njem slabega nabralo. Cenjeni so zaradi nizke energijske vrednosti,« v knjigi Gozdna kuhinja piše Petra Kavšek.
Sestavine
- šopek divjih špargljev
- 6 jajc
- 160 g kisle smetane
- 2 žlici naribanega parmezana
- timijan, majaron in rožmarin
- česen v prahu
- 2 stoka česna
- 1 žlica masla
Priprava
1. Očiščene cele šparglje na hitro blanširamo (pokuhamo) v vreli vodi. Odcedimo jih in osušimo.
2. Jajca stepemo skupaj z naribanim parmezanom, smetano, česnom v prahu in sveže sesekljanimi zelišči. Po okusu solimo in popramo.
3. Podolgovat višji pekač (približno 22 x 10 cm) obložimo s papirjem za peko. Na dno damo plast špargljev ter prelijemo z jajčno kremo, nato spet naložimo plast špargljev in kremo ter nadaljujemo, dokler ne porabimo vsega. Pekač pokrijemo z aluminijevo folijo in pečemo v vnaprej segreti pečici na 200 stopinj približno 30 minut.
4. Odstranimo folijo. Pečemo odkrito še 15 minut.
5. Pečico ugasnimo in pustimo narastek še 20 minut v njej. Nato ga zvrnemo na pladenj in narežemo na rezine.
6. Stroka česna drobno sesekljamo in ga skupaj s sesekljanim timijanom na hitro popražimo na maslu ter pokapamo po rezinah.
Recepti so objavljeni v reviji Jana, št. 19, 09.05.2023.