Le kdo takšni želji desetletnika ne bi ustregel? Kako priljubljen je ajdov kruh z orehi, ni težko ugotoviti. Le hlebček je treba postaviti pred zbrano družbo, pa je test opravljen; rezine v hipu izginejo.
Domača dobrota iz pečice je odlična rešitev za priložnost, ko dobimo goste. Ajdov kruh, steklenica belega vina in nekaj odličnega domačega sira zadostujejo, da jih postrežemo hitro ter brez velikih priprav. Enako primeren je ajdov kruh za zajtrk. Z maslom in medom je naravnost božanski, pa tudi zdrav in nasiten.
Najboljše od vsega: takšnega kruha ni težko pripraviti, če sledimo preizkušenemu receptu. Moka, ajdova in bela, naj bosta iz katerega od domačih mlinov, prav tako na kateri od tržnic kupimo orehe najboljše kakovosti. Potem bo vse tako, kot si je želel mladi pobudnik tega recepta. Kruh bo boljši od potice in torte.
Sestavine
200 g ajdove moke
12 g soli
370 ml vrele vode
400 g bele moke
120 ml mlačne vode
25 g svežega kvasa (ali 4 g suhega)
12 g sladkorja
60 g olja
200–300 g orehovih jedrc
Priprava
1. Ajdovo moko poparimo z vrelo vodo (370 ml), dodamo sol, premešamo s kuhalnico in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. Medtem v ponvi ali pečici nekoliko segrejemo orehe, a le toliko, da zadišijo. V drugi posodi raztopimo kvas v preostali vodi (120 ml) in dodamo 10 g sladkorja.
2. V skledo s poparjeno in ohlajeno ajdovo moko dodajamo belo moko, tekočino s kvasom ter olje. Mešamo (s kuhalnico ali mikserjem), da testo postane gladko, nato naj vzhaja na sobni temperaturi vsaj 1 uro (ali v hladilniku čez noč).
3. Testo preložimo na delovno površino in razvlečemo z dlanmi. Še vedno je nekoliko lepljivo, pomagamo si z nekaj moke. Po njem potresemo orehe, zavijemo kot potico, nato pa razdelimo na dva dela in vsak kos še nekoliko pregnetemo ter oblikujemo hlebčke.
4. Hlebčka prenesemo na pekač, obložen s peki papirjem, in pustimo vzhajati, da narasteta (od 30 min do 1h). Potresemo ju z moko in na površini naredimo nekaj zarez.
5. Pečemo 15 min pri maksimalni temperaturi, nato 30 minut pri 180 stopinjah (čas peke in temperatura sta odvisna od vrste pečice). Hlebčka pustimo, da se popolnoma ohladita in da se skorja osuši ter postane hrustljava.