Marmorni kolač običajno pečemo v modlu za kolače, ki ima podobno obliko kot potičnica.
Sestavine
· 3 jajca
· 14 dkg masla
· 28 dkg sladkorja v prahu
· 27 dkg ostre moke
· ½ pecilnega praška
· 2 dl mlačnega mleka
· od 3 do 4 žličke pravega kakava
· maslo za model
Priprava
1. Rumenjake z zmehčanim maslom in sladkorjem penasto zmešamo.
2. Pecilni prašek pomešamo z moko, nato menjaje dodajamo 1 zajemalko mlačnega mleka in malo moke, dokler ne primešamo vsega mleka ter moke.
3. Iz beljakov stepemo sneg in ga previdno vmešamo v maso.
4. V vogal testa previdno vmešamo kakav, pazimo, da kakavova mešanica ostane samo v majhnem delu testa.
5. Testo previdno vlijemo v dobro namaščen pekač, pazimo, da se beli in temni del testa med seboj lepo premešata.
6. Pečico ogrejemo na 200 °C in vanjo postavimo pekač za 10 minut. Potem temperaturo znižamo na 160 oziroma 170 °C in pečemo kolač še približno ¾ do 1 ure. Z leseno palčko preverimo, ali je pečen.
7. Pečice 20 minut ne odpremo, potem pa kolač zvrnemo na krožnik. Spet ga pokrijemo z modlom in počakamo, da se ohladi. Ko je ohlajen, ga potresemo s sladkorjem v prahu.
Recept je bil objavljen v reviji Jana, št. 14, 04. 04. 2023.