Nasveti

Janina zdravniška linija: Težave s ščitnico

Marija Šelek
6. 4. 2023, 07.00
Deli članek:

Bralka je v skrbeh zaradi snahinih težav s ščitnico. Odgovor smo tokrat poiskali pri predstojniku Oddelka za nuklearno medicino UKC Maribor prim. Mitji Topaloviču, dr. med., specialistu internistu.

Shutterstock
Vedno več bolnikov z avtoimunsko boleznijo Hashimotov tiroiditis

"Moji snahi so pred tremi meseci diagnosticirali premajhno delovanje ščitnice. Ima kar precej težav: od vrtoglavice, glavobola, splošnega slabega počutja do utrujenosti. Sedaj so se vsemu temu pridružile še hude bolečine v mišicah, najbolj jo bolijo noge in tudi pečejo. Prav tako jo boli v ledvenem predelu. Sedaj prejema terapijo, vendar ni bistveno bolje.
Trenutno je v bolniškem staležu, drugače pa ima dokaj težko fizično delo. Stara je 42 let ter mamica dveh majhnih in zelo živahnih fantičkov – tudi ukvarjanje z njima zahteva kar precej fizičnega napora. Zelo me skrbi zanjo, saj se zelo razumeva in jo imam rada kot lastno hčer. Zanima me vaše mnenje glede vsega tega, za kar vam bom zelo hvaležna."
- Zaskrbljena tašča

Vedno več bolnikov z avtoimunsko boleznijo Hashimotov tiroiditis

Odgovor smo tokrat poiskali pri predstojniku Oddelka za nuklearno medicino UKC Maribor prim. Mitji Topaloviču, dr. med., specialistu internistu. Pravi, da so vzroki za premajhno delovanje ščitnice (hipotirozo) številni.

»Zmanjšanje delovanja ščitnice ali hipotiroza ni diagnoza, ampak je posledica neke diagnoze. Najpogosteje gre za kronični avtoimunski tiroiditis, ki mu rečemo tudi Hashimotov tiroiditis in se najpogosteje pojavlja pri ženskah srednjih let. To je avtoimunska bolezen, kar pomeni, da se tvorijo protitelesa proti svoji lastni ščitnici, in ta protitelesa ima danes že vsaka peta ženska. V Sloveniji na milijon prebivalcev odkrijemo od 2.000 do 3.000 novih bolnikov na leto.

Gospa za svojo snaho navaja tipične znake za zmanjšano delovanje ščitnice: utrujenost, zaspanost, slabšo zmogljivost, glavobole, depresijo, slabšo koncentracijo, pozabljivost, upočasnjeno prebavo, slabo prenašanje mraza ... Vse to pa lahko čutijo tudi tisti, ki nimajo težav s ščitnico – marsikdo je danes utrujen ali brez volje. Ob takih znakih je treba torej težave s ščitnico potrditi ali ovreči z laboratorijskimi preiskavami – z določitvijo ščitničnih hormonov.

Ker se gospa že zdravi, se lahko nadejamo optimističnega izida. Težave bodo sčasoma izzvenele, gre pa zelo počasi, tako da je v tem primeru potrpežljivost res božja mast. Po treh mesecih zdravljenja je že čas, da si zopet prekontrolira ščitnične hormone, ali se je stanje izboljšalo. Odmerjanje zdravila se namreč prilagaja vsakemu posamezniku – praviloma bi morala na začetku prejeti nižji odmerek. Po treh mesecih – potem ko se preverijo laboratorijski izvidi – se, če ni bistvenega izboljšanja, odmerek zdravila poviša. Gospa bo sčasoma čedalje manj utrujena, imela bo več energije, izzveneli bodo tudi drugi simptomi, kot je glavobol.«

Vzroka za hipotirozo ne poznamo (velik vliv ima dednost, prav tako spol – ženske obolevajo pogosteje), zdravimo posledice – pomanjkanje hormonov, ki jih nadomeščamo z zdravili. Od 90 do 95 odstotkov ljudi s hipotirozo  živi povsem običajno, a ker je bolezen kronična, morajo zdravila jemati vse življenje.

Jana
Janina zdravniška linija

Veseli bomo vaših vprašanj, pričakujemo jih na elektronskem naslovu: jana@media24.si, pa tudi navadna pisma so še vedno dobrodošla, na naslovu: Revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje. Vprašanje pošljite s pripisom JANINA ZDRAVNIŠKA LINIJA, če želite odgovor točno določene zdravnice, pripišite njeno IME. Obvezno pa pripišite tudi ŠIFRO, pod katero bo objavljeno vprašanje in odgovor, da ne razkrivamo občutljivih osebnih podatkov.

Odgovarjajo in svetujejo:

Miroslava Cajnkar Kac, specialistka šolske medicine

Prim. Jasna Čuk Rupnik, specialistka pediatrije

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Alenka Höfferle Felc, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine

Prim. Mojca Kos Golja, specialistka interne medicine in revmatologije

Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije

Metka Marković Lesjak, specialistka splošne medicine

Tatjana Zorko, specialistka kardiologije in psihoterapevtka

Še več nasvetov si lahko preberete v reviji Jana, št. 14, 04. 04. 2023.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste