Nasveti

Pomladna superživila s travnika

Lara Jelen
6. 4. 2023, 08.00
Deli članek:

Mladi poganjki kopriv, čemaža in trpotca imajo prav zdaj največ moči. A to nam prav nič ne koristi, če z njimi ne ravnamo pravilno.

Saša Vučina
Domače iz narave

Ljubiteljem nabiralništva in uporabnikom divjeraslih zelenih zakladov so ustvarjalci spletnega portala Zazdravje.net nedavno namenili prav posebno darilo: v brezplačni spomladanski delavnici je Sanja Lončar razložila, kako kar najbolje uporabiti koprive, čemaž in trpotec. Njihovi mladi poganjki in listi imajo prav zdaj največ moči, pravi. A to nam prav nič ne koristi, če z njimi ne ravnamo pravilno.

»Pomlad nam ponuja vrsto rastlin, po katerih brezskrbno hodimo in se sploh ne zavedamo, koliko bi lahko pripomogle k našemu boljšemu zdravju, če bi jih znali pravilno uporabiti. Spoznajte koprivo, trpotec in čemaž z drugega vidika – kot brezplačno lekarno, ki jo imamo ves čas na dosegu roke,« spodbuja Sanja Lončar, sopredsednica društva Samooskrbni.net.

Saša Vučina
Sanja Lončar

Superživila s travnika

»Nekatere izmed spomladanskih divjih rastlin bi lahko upravičeno imenovali superživila, saj nam lahko pomagajo pri številnih težavah,« je prepričana. Prav pri teh rastlinah pa se običajno zaplete, saj moramo njihovo uporabo prilagoditi težavi, ki jo želimo z njimi reševati.

»Ker se vse v naravi spreminja, se spreminjajo tudi rastline. To, kar določena rastlina vsebuje spomladi, je lahko povsem nekaj drugega od tistega, kar bo vsebovala jeseni. Kar vsebuje v listih, je mogoče drugačno od tistega, kar vsebuje v koreninah, plodovih ali popkih. Vedeti moramo, kje je kaj, kako do tega pridemo in kaj uporabiti v pravem trenutku.«

Koprive, nepogrešljive za imunski sistem

»Rastline, ki jih spomladi nikakor ne smete zamuditi, so zagotovo mlade koprive. Njihovi spomladanski listi še niso primerni za uživanje v čaju, saj v njih še ni dovolj rudnin, s katerimi se razkisamo in si okrepimo kosti. Je pa v njih trenutno velika zaloga vitaminov in snovi, ki bodo dodobra očistile vse, kar se je v naših telesih naložilo čez zimo. Kopriva sama po sebi sicer ni protivirusna rastlina, je pa odlična podpora, s katero boste izboljšali delovanje vsega drugega, kar učinkuje direktno proti virusom.« Lončarjeva priporoča, da koprivo stremo v možnarju in si vsak dan precedimo eno žlico soka. »Ne potrebujete je več. To je res tako velika moč, da se boste z eno žlico koprivinega soka na dan lahko obudili od mrtvih. Je eden najmočnejših pripravkov, ki ga zeliščarji priporočajo. Zakaj o tem tako malo veste? Ker se tega ne da prodajati.«

S koprivami si torej lahko zelo hitro okrepimo imunski sistem. Potrebujemo le nekaj koprivnih vršičkov in minuto časa, da si pripravimo dnevni odmerek sveže energije!

 Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 14, 04. 04. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste