Nasveti

Ste za rezance z regratom?

S. M.
2. 4. 2023, 08.00
Deli članek:

Dokler so regratovi listi še mladi, so skoraj sladki in svetlo zeleni. Pozneje dobijo prijetno grenkobo, ki je boljša od vsakega zdravila za boljši tek. Na hitro jih lahko pripravimo v solati ali, kot predlaga naš recept, v testeninah.

Osebni arhiv
Regratovi rezanci

Prav neverjetno je, kako pomlad iz človeka izvabi veselje do življenja in željo po sprehodih v naravo. Prvi regrat je ob tem samo še prijetna nagrada. Njegov okus je kot speči spomin, ki se prebudi, ko ga prvič v letu spet naberemo in pripravimo.

Rezance naredimo po klasičnem receptu, za naravno barvilo pa zadostuje že dobra pest regratovih listov. Čudovita jed je hitro na mizi, nabiralci regrata pa zadovoljni in nagrajeni.

Še ena dobra lastnost rezancev z regratom: pripravimo jih lahko na veliko načinov: ko so kuhani, jim dodamo katero od klasičnih omak ali jih prelijemo s popraženimi koščki slanine, nasekljanimi orehi in smetano.

Zadostuje že to, da jih zabelimo z maslom in posujemo s kakovostnim ribanim sirom. Ideja za velikonočne praznike: rezance z regratom pripravimo s popraženimi koščki šunke in potresemo z nasekljanimi v trdo kuhanimi jajci. Zadnji pirhi in kosi šunke se tako spremenijo v odlično toplo predjed.

Prav tako okusni so rezanci s tunino, ki jo v ponvi segrejemo s strokom nasekljanega česna. Povedano na kratko: regrat ne vrne le veselja do življenja, temveč tudi do ustvarjanja v kuhinji!

Osebni arhiv
Regratovi rezanci

Sestavine (za 4 osebe)

300–400 g moke

3 jajca

žlica oljčnega olja

sol

80–100 g regrata

Priprava

1.     V kropu skuhamo mlade liste očiščenega regrata, jih odcedimo in s paličnim mešalnikom spremenimo v gladko kremo.

  

2.     Moko presejemo v skledo, dodamo sol, tri jajca, olje in regratovo kremo. Zgnetemo gladko testo, po potrebi med gnetenjem dodajamo moko, da se testo ne lepi za prste. Pokrijemo ga s prtičkom, počiva naj 30 minut.

  

3.     Testo na tanko razvaljamo, razrežemo na 10 cm široke trakove, te pa na centimeter široke rezance, ki jih potresemo z moko ter nekoliko posušimo na kuhinjskem prtičku.

4.     Testenine lahko takoj skuhamo v slanem kropu, odcedimo in pripravimo po katerem od receptov ali pa jih posušimo in shranimo za poznejšo uporabo.   

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 13, 28. 03. 2023.

Estrada

praznujteznami_FB_IGstory
"Hitri prsti"

Praznujte z Aktualom v Stožicah!

Zvezdana Mlakar
Tisti dnevi v mesecu

(Video) Zvezdano Mlakar je seksualna energija vlekla k soigralcu

Janezi, Tivoli
Novoletni festivalček smeha

Janezi se po dvakrat razprodanem Tivoliju odpravljajo na turnejo

Življenje na tehtnici, finale 1
Anže Javšovec

Foto: Velika izguba teže in zaroka v finalni oddaji

Anže Javšovec, Življenje na tehtnici
Življenje na tehtnici

Anže Javšovec izgubil 52,4 kilograma in zmagal v šovu

elton john
Skoraj popolnoma slep

Elton John zaradi izgube vida ni mogel gledati svojega muzikala

Zanimivosti

parfum, darilo, prazniki, bozic, december, soliver
Zanimivosti

Izberite vonj, ki bo pisan na kožo

IMG_29BC6AFF4E04-1
Zanimivosti

Ko si invalid, se pri ljudeh zabriše realen pogled na tvoje delo

tenis žoga1
V hladnih mesecih

Teniška žogica na vrtu lahko pozimi reši življenje živalim

otroci tekmujejo, medalja
Obšolske dejavnosti

Tekmovanje daje otroku priložnost za ocenjevanje svojih sposobnosti

zračenje
Zračenje prostorov

Ne tvegajte okužb in alergij zaradi slabega zraka

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu