Nasveti

Vijolična zelenjava in gomolji proti sladkorni bolezni

T. N. S.
8. 3. 2023, 07.00
Deli članek:

Antociani so naravne spojine, odgovorne za rdeče-oranžne in modro-vijolične odtenke številnih vrst sadja, zelenjave in gomoljev. Raziskave so pokazale, da antociani ugodno vplivajo na črevesni mikrobiom, energijsko presnovo in vnetja ter s tem blažijo simptome sladkorne bolezni tipa 2.

Shutterstock
Počutje bolnikov lahko izboljša sadje modre in vijolične barve.

V Sloveniji število bolnikov s sladkorno boleznijo strmo raste. Z zdravili za sladkorno bolezen se je leta 2010 zdravilo približno 92.000 ljudi, leta 2018 pa že 114.000. 90 odstotkov bolnikov ima sladkorno bolezen tipa 2.

Pri zdravih ljudeh hormon inzulin premakne glukozo (sladkor) iz krvi v celice, ki jo spremenijo v energijo. Toda pri sladkorni bolezni tipa 2 telo inzulina ne uporablja ali ne proizvaja pravilno in glukoza se kopiči v krvi, namesto da bi jo celice uporabile. Če sladkorne bolezni ne upravljamo pravilno, lahko sčasoma povzroči številne zdravstvene težave, vključno s srčno-žilnimi boleznimi, visokim krvnim tlakom, poškodbami živcev, poškodbami oči in izgubo vida, boleznijo ledvic ter težavami s stopali. Diabetiki morajo vedno zelo paziti na prehrano, ki je vir glukoze v krvi. Na srečo pa zdrava prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo, lahko odloži ali celo prepreči razvoj sladkorne bolezni, izboljša počutje bolnikov in omili zdravstvene težave – še posebej če je na meniju zelenjava modre in vijolične barve.

Shutterstock
Diabetiki morajo vedno zelo paziti na prehrano, ki je vir glukoze v krvi.

Posezite po modro-vijoličnem

Koristi sadja in zelenjave znanstveniki pripisujejo visokim koncentracijam polifenolov. Mednje sodijo tudi antociani, ki obarvajo rastline v rdeče-oranžno in modro-vijolično. Študije v Združenih državah in na Finskem so pokazale, da uživanje živil, bogatih z antociani, zmanjša tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 in jo pomaga obvladovati. Antociani namreč vplivajo na presnovo energije, vnetja in črevesni mikrobiom. Kar nekaj študij je bilo že namenjenih boljšemu razumevanju protidiabetičnih učinkov antocianov. 

Nov pregledni članek, objavljen v Journal of Agricultural and Food Chemistry, pa se je osredotočil predvsem na eno od dveh vrst teh polifenolov. Glede na svojo molekularno strukturo so antociani razdeljeni v 2 kategoriji: acilirane in neacilirane. Prvi so stabilnejši in odpornejši proti prebavi. Zaradi tega se v želodcu in zgornjem delu črevesa ne prebavijo in ne absorbirajo, temveč preidejo v debelo črevo, kjer jih v veliki meri razgradijo črevesni mikroorganizmi. Najdemo jih v rdeči redkvi, vijolični koruzi, črnem korenju, rdečem zelju in vijoličnem sladkem krompirju. Bezeg, robide in črni ribez pa vsebujejo predvsem neacilirane antociane. Avtorji študije ugotavljajo, da so acilirani antociani morda boljši borci proti diabetesu kot neacilirani. Zelenjava in sadje iste barve pa se razlikujejo tudi v količini in sestavi škroba ter sladkorja, ki jih eni in drugi vsebujejo.

Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 10, 7. 03. 2023.

revija Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste