Nasveti

Janina zdravniška linija: Bolijo me sklepi

Uredništvo
23. 2. 2023, 08.00
Posodobljeno: 23. 2. 2023, 12.59
Deli članek:

Shutterstock
Bralko bolijo sklepi. Svetuje prim. Mojca Kos Golja, dr. med..

"Stara sem 75 let. Pri 12 letih sem po nezdravljeni streptokokni angini zbolela za sklepno revmo. Dva meseca sem bila nepokretna, zdravili so me z injekcijami penicilina. Po ozdravitvi so mi odstranili mandlje. Doslej s sklepi ni bilo težav, zadnje tri tedne pa me spet bolijo. Najmočneje me boli zjutraj, čez dan se razgibam, a še vedno čutim bolečine. Ali se lahko po toliko letih bolezen ponovi? Lani sem prebolela težko obliko covida, sicer sem bila zdrava. Hvala za odgovor, zvesta bralka Jane."

Spoštovana gospa,

hvala za vaše pismo, vprašanje in opis težav, ki vas tarejo predvsem zadnje čase. Pri 12 letih ste očitno preboleli revmatično vročino (febris rheumatica), ki sodi med tako imenovane reaktivne vnetne revmatske bolezni. Pojavlja se namreč pri otrocih po nezdravljeni (neprepoznani) okužbi žrela, povzročeni s streptokokom skupine A. Pred dobo antibiotikov je bila bolezen zelo pogosta, predvsem pri otrocih, starih od pet do 15  let. Danes je revmatsko vročino možno preprečiti, pri tem je ključna hitra diagnoza streptokokne okužbe žrela in čimprejšnje zdravljenje z antibiotikom (priporočljiv antibiotik je penicilin).                                                                                                                               
Bolezen navadno izbruhne po enem do treh tednih po nezdravljeni streptokokni okužbi žrela. Najznačilnejši znaki bolezni so zvišana telesna temperatura, skeleče bolečine ter nesomerne otekline različnih, predvsem velikih sklepov (koleno, gleženj, rama, komolec). Zlasti po več zagonih bolezni se pozneje lahko razvije vnetje na srcu (miokarditis, endokarditis), ki povzroči okvaro srčne mišice ali srčnih zaklopk, kar je najresnejši zaplet te bolezni. Pri okvarjenih zaklopkah sta potrebna operativni poseg in vstavitev umetnih zaklopk. Zaradi sprememb na srčni mišici lahko pride do postopne odpovedi srca. Možni so še nehoteni zgibki (horea) zaradi vnetja v možganih. Pojavljajo se tudi kožni izpuščaji ali podkožne zatrdline (noduli). Spremenjeni so laboratorijski testi, ki kažejo na vnetno dogajanje (zvišan C-reaktivni protein, pospešena sedimentacija eritrocitov).

Pri zdravljenju se kot protivnetno zdravilo uporablja aspirin, lahko tudi drugi antirevmatiki, dokler se sklepno vnetje ne umiri, kar lahko traja več tednov. Pri prizadetosti srca je potrebno nekajtedensko zdravljenje z močnimi protivnetnimi zdravili, glukokortikoidi, na začetku z višjim odmerkom, ki se postopno znižuje in nato ukine. Najpomembnejše pa je takojšnje zdravljenje s penicilinom (najprej z injekcijami, nato s tabletami), ki traja pet let od zadnjega napada revmatične vročine in preprečuje morebitno ponovitev bolezni. Pri prizadetosti srca je antibiotično zdravljenje včasih dosmrtno.

Odkar že vrsto let hitro prepoznavamo streptokokne okužbe žrela in za zdravljenje uporabljamo ustrezni antibiotik, je v razvitem svetu, na srečo tudi v Sloveniji, revmatična vročina praktično izkoreninjena. Še vedno pa se pojavlja predvsem v državah v razvoju, kjer je zdravstvena služba slabo razvita, in med staroselci v razvitih državah.                 

Kot sem že omenila, ste očitno v otroškem obdobju preboleli revmatično vročino brez morebitnih posledic na sklepih in srcu. Na vaše vprašanje, ali je možno, da je po toliko letih vzrok za sedanje sklepne težave ponovitev revmatične vročine, je odgovor negativen, to namreč ni mogoče. Poleg tega zdaj navajate samo bolečine brez sklepnih oteklin, ki so pri revmatični vročini obvezne.    
                             
Zakaj so se v zadnjih treh tednih pojavile sklepne bolečine, vam ne znam povsem zanesljivo pojasniti in odgovoriti, navedli ste premalo podatkov. Omenjate prebolelo težjo obliko covida-19, nič pa ne poveste o tem, koliko časa je minilo od okužbe. Če ste okužbo preboleli pred kratkim, je namreč možno, da gre za tako imenovani dolgi covid, pri katerem se pojavljajo, poleg številnih drugih težav (zlasti izrazite utrujenosti, kognitivnih motenj), sklepne bolečine.

V vaših letih so sklepne bolečine lahko povezane z osteoartrozo (obrabo sklepov), ki se pojavlja pri 80 odstotkih starejših oseb, predvsem na velikih, nosilnih sklepih in hrbtenici. Bolečine zaradi osteoartroze se pojavljajo bolj ponoči, po daljšem mirovanju, po obremenitvah sklepov in hrbtenice, težjem delu, po poškodbah, tudi po okužbah. Značilna za osteoartrozo je še jutranja okorelost, ki ne traja več kot pol ure in praviloma mine po razgibavanju.

Svetujem vam, da poskusite ugotoviti, kaj je sprožilo sklepne bolečine, kaj vam pri tem pomaga in kaj škoduje. Če se bodo težave nadaljevale in stopnjevale, se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom, ki vas bo pregledal in napotil na laboratorijske preiskave ter morebitne slikovne ali UZ-preiskave najbolj bolečega (prizadetega) sklepa. Dokler ne bo ugotovljen vzrok za vaše sklepne bolečine, jih lahko lajšate npr. s paracetamolom, prav tako je priporočljivo razgibavanje, kar pa že počnete. 

Lep pozdrav, prim. Mojca Kos Golja, dr. med.

Veseli bomo vaših vprašanj, pričakujemo jih na elektronskem naslovu: jana@media24.si; pa tudi navadna pisma so še vedno dobrodošla, na naslovu: Revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje. Vprašanje pošljite s pripisom JANINA ZDRAVNIŠKA LINIJA, če želite odgovor točno določene zdravnice, pripišite njeno IME. Obvezno pa pripišite tudi ŠIFRO, pod katero bosta objavljena vprašanje in odgovor, da ne bomo razkrivali občutljivih osebnih podatkov.

Jana
Janina zdravniška linija

Odgovarjajo in svetujejo: 

Miroslava Cajnkar Kac, specialistka šolske medicine

Prim. Jasna Čuk Rupnik, pediatrinja

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Alenka Höfferke Felc, fiziatrinja

prim. Mojca Kos Golja, specialistka interne medicine in revmatologije

Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije

Tatjana Zorko, kardiologinja in psihoterapevtka

Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste